Fotoğraf: AA arşiv
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Amasra’da madendeki iş cinayetiyle ilgili Risk İnceleme Ekspertiz Raporunda yetkililerin uyarıldığını açıkladı.
Bartın’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) 14 Ekim 2022’de gerçekleşen göçükte 42 madenci hayatını kaybetti, 2 madenci halen yoğun bakımda.
“Mevzuatına uygunluk işverenin yükümlülüğü”
Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Amasra maden faciasından 35 gün önce ‘Risk İnceleme Ekspertiz Raporuyla” yetkililerin uyarıldığını tespit ettik” dedi.
6419 numaralı Komite Risk İnceleme Raporu’nu da paylaştı. Raporda, “Maden ocağında asgari sigortalama şartlarının devam etmediği kanaatine oybirliğiyle karar verilmiştir” ifadesi yer alıyor.
Sigorta eksperi komitesince hazırlanan Risk inceleme ve Ekspertiz Raporu’nun sonuç bölümünde şu uyarılar yer alıyor:
“Maden İşletmesi olduğundan çalışma ortamı sürekli değişen ve dinamik bir yapıya sahip olup, işbu tutanak düzenlendiği tarih itibariyle teftiş konusu ve kapsamı dahilinde işyerindeki mevcut durumu yansıtmaktadır.
İşyeri ortamının iş mevzuatına uygunluğunun sağlanması işverenin yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeni ile meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalığı sorumluluğu işverene aittir.
Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Asgari Sigortalanma Şartları Kapsamında değerlendirmesi yapılan Bartın ili Amasra İlçesi’nde bulunan IR72582 nolu maden sahasında faaliyet gösteren Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından işletilen Yeraltı Kömür ocağının komitemizce yukarıdaki tespit ve tavsiyeler doğrultusunda asgari sigortalama şartlarının devam etmediği kanaatine oy birliği ile karar verilmiştir. 8. maddedeki tahkimat eksikliğinin giderilmesi için müesseseye yasal süre verilmiştir.”
TIKLAYIN - “Madendeki iş cinayetinde deliller incelenmeden iddianame yazıldı”
TIKLAYIN – İş cinayetinin olduğu madende bağımsız gözlemcilerle keşif yapılacak
- 31 Ekim 2022 tarihli bilirkişi raporunda katliamın ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine aykırı şekilde yetersiz teknik altyapı ve riskli çalışma koşullarında üretime devam edilmesi’ sebebiyle gerçekleştiği, bu durumun başlıca sorumlularının TTK Genel Müdürlüğü düzeyindeki yetkililer ve Amasra Taşkömürü İşletmesi’nin yönetim kademesi olduğu tespit edilmişti.
(AS)