Muğla Milas Güllük beldesinde Akfen atık su tesisinde metan gazdan zehirlenerek ölen yedi işçiyle ilgili işletmenin geçici kabul anlaşmasını imzalayan Güllük Belediye görevlilerinin taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden oldukları için soruşturulmalarına izin verildi.
17 Haziran 2013'te Akfen Şirketi'nin işlettiği atıksu terfi istasyonunda, atık malzemesini almak için asansör olmaması nedeniyle kuyuya inen bir işçinın ardından ona bakmak için inen beş işçi ve işletme müdürü gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti.
Bilirkişi raporlarına göre, tesisin havalandırma sistemi yok, gaz ölçüm aleti yok, gaz maskesi yok, asansörü dört yıldır çalışmıyordu.
Belediye eksikliğe rağmen onay vermiş
Ölen işçilerin aileleri ve avukatlarının talebi üzerine iş cinayetinde sorumluluğu bulunan Güllük Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Milas Kaymakamlığı, şu anda kapanan eski Güllük Belediye Başkanı Yavuz Demir ve belediyenin inşaat mühendisi Hilal Canpolat hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması hakkındaki kanuna dayanarak soruşturma izni verdi.
Kararda bilirkişi raporuna dikkat çekildi.
Raporda Güllük Belediyesi'nin İller Bankası'ndan devir aldığı su artıma tesisinide havalandırma sisteminde gerekli eksiklikler tamamlanmadan geçici kabul anlaşması yaparak terfi merkezinin işletmesine onay verdiği için iş cinayetinde tali kusurlu olduğu belirtiliyor.
İşte bu nedenle Güllük Beldesi'nin geçiçi kabul heyetinde bulunarak bu karara imza atan iki kişinin soruşturmasına izin verildi.
Savcılık, bu izne göre ya iddianame hazırlayacak, ya da kovuşturmaya yer olmadığına karar verecek.
Yucak: Diğer davalara örnek olmalı
Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin gönüllü hukukçularından Erbay Yucak, bu kararın diğer iş cinayetlerine örnek olmasını ümit ettiklerini belirtti.
"Milas'ta denetim sorumluluğu olan kamu yetkililerinin zaten sanık olarak yargılanmaları gerekiyordu. Çünkü bu kişilerin geçici kabul anlaşmasında imzaları var. Soruşturmalarına izin çıkması olumludur, diğer davalara da örnek olacaktır."
Davada 21 kişi yargılanıyor
Öte yandan işçilerin davasında savcılık, beşi Akfen yöneticisi, 16'sı İller Bankası yetkilileri 21 şüpheli hakkında "taksirli ölüme sebebiyet vermek" iddiası ile 15 yıla kadar hapis cezası istiyor.
Şu ana kadar iki duruşma görüldü. Avukatların tutuklama talebini ve farklı illerdeki tüm sanıkların mahkemede ifade vermesini reddeden hakim, talimatla ifadelerinin alınmasına karar veridi. Bir sonraki duruşma 19 Eylül'de.
İş cinayetinde Müdür Mustafa Öztürk (39), beraberindeki elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48), Serkan Miral (27) hayatını kaybetmişti. (NV)