*Büyümenin hızı arttıkça yıkımın da hızı arıyor.
*Genel olarak bedende ve ekosistemde büyük bir yıkım var.
*Asbestin yasaklanmadığı ülkeler var. Rusya, Çin gibi…
*İş cinayeti davalarında faillerin davaya getirilmesi önemli.
*Mücadele ölçeğini yükseltmek için bir emsal dava çok önemli.
*Davutpaşa patlamasından sonra OSTİM patlaması geldi. İki davayı da takip ediyorduk. Başka ailelere de ulaşalım diye daha görünür olmak istedik. Her ayın ilk Pazar günü Cumartesi Anneleri’nden cesaret alarak, Galatasaray Meydanı’nda “Vicdan ve Adalet” Nöbeti tutmaya başladık. Davaları anlattık.
*Her yıl 28 Nisan’da iş cinayetlerinde yaşamını kaybedenlerin aileleriyle birlikte 28 Nisan’ın hayatını kaybedenler için anma günü ilan edilsin istedik.
*Bunlar olurken yeni ailelerle iletişim kurduk ve mücadele alanımız genişledi. Şimdiye kadar 20’ye yakın iş cinayeti davasını takip ettik.
*Bu mücadeleleri olabildiğince ailelerle birlikte yürütmek, iş güvenliği için para ayırmak zorunda olan üst görevliler ve o işten maddi kazancı yüksek olanların yargılanmasını sağladık. Bu tür davalarda en üst düzeydeki kamu yetkililerin yargılanması önemli. Davutpaşa Davası'nda bunu sağladık.
Bu yıl 9. Düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Filmler Festivali’nden Pierre Pézerat’in “Nöbetçiler” filmi sonrasındaki söyleşiden çıkan noktaların bir kısmı böyleydi.
Söyleşiyi akademisyen Aslı Odman yönetirken Annie Thébaud-Mony ve Türkiye'den Adalet Arayan İşçi Aileleri'nin müdahil olduğu iş cinayetleri davalarını takip eden avukat Berrin Demir katıldı. Üç katılımcı da hukuk ve sokak mücadelesinin birbirini desteklediği ve emsal olduğu görüşünde.
Filmin konusu da özetle şöyle: Fransız Televizyon Kanalı TF1de uzun bir teknik çalışan kariyerinden sonra, haber bölümü teknik ekibinin başına geçen Pierre Pazerat daha sonra babasının işçi sağlığı iyileştirme çabaları ile ilgili bir belgesel yapmaya karar verdi.
Henri Pézerat’ın oğluna duydukları güven sayesinde, mücadele hayatlarının duygusal hikayelerini ve nasıl istemeden çevrenin ve yaşam alanının bekçileri haline geldiklerini anlatan asbest ve böcek ilacına maruz kalanlarla tanışır.
Festivalde bugün (15 Ekim 2022), "Muhtaç", "Tozkoporan Bizimdir“, "Munzur“ gibi daha çok Türkiye yapımı belgeseller izleyici ile buluşacak.
Eylül'de en az 157 işçi çalışırken öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) aylık olarak raporlaştırdığı iş cinayetlerinin Eylül bilançosu dikkat çekici.
Rapora göre Eylül’de en az 157 iş cinayeti yaşandı. 2022’nin ilk dokuz ayında (273 günde) iş cinayetlerinde ölen işçi sayısı en az 1359’a yükseldi.
Ocak’ta 120, Şubat’ta 109, Mart’ta 122, Nisan’da 129, Mayıs’ta 176, Haziran’da 189, Temmuz’da 171, Ağustos’ta 186 ve işçi çalışırken öldü.
2022’nin ilk dokuz ayında hayatını kaybeden işçilerin 1173 ücretli (işçi ve memur), 186’sı ise kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) kişilerdi. Yani ölenlerin yüzde 86’sını ücretliler, yüzde 14’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturdu.
TIKLAYIN - Ağustos'ta en az 186 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
TIKLAYIN - 2021'de en az 2 bin 170 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
(EMK)