Haberin Kürtçesi için tıklayın
Oset dilindeki ilk kitap olan Khoşta'nın “İron Fændır - İron Mızıkası” eseri 15 Mayıs 1899’da yayınlandı ve 15 Mayıs İron Dili ve Literatürü Günü olarak kutlanıyor.
Kafkasya halklarından Osetlerin dili UNESCO’ca “kaybolma tehlikesi yaşayan diller” arasında tasnif edildi. Osetçe, Hint Avrupa dil grubundaki yaşayan en kadim dillerden.
Osetçe konuşan toplam kişi sayısı 700 bin kadar. Wikipedia’daki bilgiye göre bu nüfusun yaklaşık yüzde yirmisi, Gürcistan’ın değişik bölgelerinde yaşıyor. Osetçe, Kuzey Osetya’nın eğitim dili ve Rusça ile birlikte resmi dili. Güney Osetya yönetiminin de resmi dili ve bu bölge halkının da eğitim dilidir. Osetçe İron ve Digor olarak iki ana lehçeye ayrılıyor.
Bugün Türkiye’deki Osetler’ce yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki iki köyde büyüyenler dışında Osetler anadillerini konuşamıyor. Osetya’da da asimilasyon politikalarının yanı sıra ekonomik nedenlerle büyük şehirlere göç eden gençler anadillerini öğrenmeyi gereksiz görüyorlar. Oset milliyetçileri dahi çoğunlukla Rusça konuşmayı tercih ediyor.
Açıklamadan:
АБОН (Зæрдæвæрæны Мæйы 15 бон) ИРОН ÆВЗАДЖЫ ÆМÆ ЛИТЕРАТУРÆЙЫ БÆРÆГБОН У! АРФÆ КÆНЫН АЛЫ ИРОНÆН!
НÆ МАДÆЛОН ÆВЗАГ!
УАРЗУТ ÆМÆ МА ФЕРОХ КÆНУТ УÆ МАДÆЛОН ÆВЗАГ!
АРФÆЙАГ УÆНТ НÆ РÆСУГЪД ÆВЗАГ!
(AS)