Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili Aycan İrmez, Meclis'te Şırnak il merkezinin Cizre'ye taşınması ile ilgili çıkarılacak kanuna ilişkin basın toplantısı yaptı.
TIKLAYIN - SİİRT'TEN ŞIRNAK'A, ŞIRNAK'TAN CİZRE'YE
"Sebep güvenlikçi politikalar"
İrmez, Şırnak’ın, 16 Mayıs 1990’da Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olduğunu hatırlatarak o dönem Şırnak’ın kurulmasının da bugün Cizre’nin il yapılmasının da güvenlikçi politikanın eseri olduğunu belirtti.
İl merkezi olarak Şırnak mı Cizre mi sorusu sorulduğunda Kürt toplumunun önemli bir kısmının Cizre cevabı vereceğini söyleyen İrmez, “hükümet art niyetli değilse Cizre ve Yüksekova’yı il merkezi yapmak isterken Şırnak ve Hakkâri kent merkezini ilçe düzeyine indirmeyi gündeminden düşürmeli” dedi.
İrmez, Şırnak halkının yaklaşık bir yıldır abluka altında olduğunu bu kararın gerekçelerinden birinin de Şırnak halkını siyasi bir kararla cezalandırmak olduğunu ifade ederek öncelikle bu ablukanın kaldırılması gerektiğini belirtti.
"Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına Aykırı"
İrmez, şöyle devam etti:
“Cizre tarihsel olarak Kurdewarî bir ilçedir. Kürt beylerinin yaşadığı, filozofların yetiştiği, Kürt isyanlarının yaşandığı Cizre Kürt tarihi için çok önemli bir merkezdir. Yakın tarih açısından 92 Cizre Newroz’u ve günümüzde yaşadıkları Kürt halkının asla unutamayacağı tarihsel bellektir.
“Bir yerin yerleşim yerinin niteliği değiştirildiğinde ilk olarak o yerin halkına sorulmalıdır. Şırnak Cizre, Silopi yakılıp yıkılmışken Cizre’nin geleceğine karar vermek başta Avrupa demokrasisinin en önemli belgelerinden olan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartına aykırıdır. Bu doğrultuda Şırnak ve Cizre’nin geleceğine Cizreliler ve Şırnaklılar karar vermelidir.
“İl merkezi olarak Şırnak mı Cizre mi sorusu sorulduğunda Kürt toplumunun önemli bir kısmı Cizre cevabı verecektir. Böyle olmasına rağmen 1990 yılında Şırnak il merkezi olarak belirlendi. O tarihte de Cizre hem coğrafi, hem tarihi hem de ekonomik olarak il olmaya daha uygun bir yerleşim yeriydi. 90’da Şırnak’ın kurulması nasıl güvenlik politikasının eseri idiyse Bugün Cizre’nin il yapılması tartışmaları da güvenlikçi politikanın eseridir.
“Hükümet planlamasına bakıldığında, atılacak bu adımla iki kentteki direniş geleneğini yok etmek istediği görülmektedir. İlk olarak Kürt toplumu tarihsel belleği ile mekânsal ve zihinsel olarak birbirinden uzaklaştırılacaktır. İkinci olarak da hükümet güvenlik operasyonlarını daha efektif ve hızlı olarak gerçekleştirebilecek stratejik konuma kavuşmuş olacaktır." (NV)