Bugün Cenevre'de Birleşmiş Milletler Irkçılığa Karşı Konferans, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın konuşması sırasında protestolara sahne oldu. Ahmedinecad kürsüye geldiğinde Avrupa Birliği ülkelerinden delegeler salondan çıktı.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İtalya, Kanada ve Yeni Zelanda ve Almanya konferansı boykot ederken, İsrail İsviçre konsolosunu "danışmak üzere" geri çağırdı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon protestolar karşısında rahatsız olduğunu söyledi.
Ahmedinecad, II. Dünya Savaşı'nda Yahudilere karşı girişilen soykırımı "mit" olarak nitelemişti. Konferans, İsrail'de bu akşam başlayacak Holokost'u Hatırlama Günü'yle de çakıştı.
İsrail başbakanı Benyamin Netenyahu "Biz soykırımda öldürülenleri anarken ırkçılık karşıtı konferansın onur konuğu Holokost'u reddeden ve İsrail'i yeryüzünden silme isteğini gizlemeyen bir ırkçı" dedi.
Sekiz yıl önce Güney Afrika, Durban'da düzenlenen ilk BM konferansı da bazı sivil toplum örgütlerinin anti-Semit yorumları nedeniyle tartışmalara sahne olmuştu. Bazı devletler de Siyonizmi ırkçı olarak tanımlamıştı.
Beş gün sürecek konferansın taslak sonuç metninden İsrail ve Filistin sorununa dair tüm referanslar çıkarıldı. Bununla birlikte, bazı Ortadoğu ülkelerinin ısrarıyla dini nefrete yol açmak üzerine bazı ifadeler taslakta kaldı. Batılı ülkelerse bunu ifade özgürlüğünün ihlali olarak eleştirdi.(EÜ)
* Bu haberde BBC, Guardian ve NY Times'dan yararlandık.