Irgatlık yapan ailelerine yardım eden ilköğretim okulu öğrencisi kızlar, ancak hasat bitince okula devam edebilecek.
Şanlıurfalı Kurtboğan ve Yeğen aileleri, çocukları ile birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da geçimlerini sağlamak için Adana'nın Karataş ilçesine pamuk toplamaya geldi.
Sekiz çocuklu Kurtboğan ailesinin beş, yedi çocuklu Yeğen ailesinin ise üç çocuğu okul çağında. Yeni öğretim yılı yaklaşık bir ay önce başladığı halde, arkadaşları ders sıralarında olan bu çocuklar, hâlâ anne ve babalarıyla Çukurova'nın yakıcı güneşi altında pamuk topluyor.
"Keşke devlet yardım etse"
Yaşıtları Anadolu liseleri sınavına hazırlanırken, çalışmaktan elleri su toplayan çocuklardan ilköğretim okulu 8'inci sınıf öğrencisi Zehra Kurtboğan şöyle yakındı:
"Okullar açılalı bir ay oldu ama ben hâlâ tarladayım. Babam işsiz olduğu için para kazanmamız lazım. Biz Güneydoğulu çocukların yaşamı, çalışıp para kazanmak, sonra okula gitmek. Paramız olmazsa, okula da gidemem.
Arkadaşlarım bir aydır sınava hazırlanıyor. Ama ben burada pamuk toplamak zorundayım. Bu şartlarda sınavda başarılı olabileceğimi sanmıyorum. Okuyup bir iş sahibi olmak istiyorum.
Güneydoğu ve Doğu'daki kızların okuması için devletin eğitim yardımı yapmasını istiyorum. Eğer devlet bize eğitim yardımı yapsaydı, şimdi ben pamuk toplamıyor, ders çalışıyor olurdum".
Zehra'nın babası 40 yaşındaki İbrahim Kurtboğan ise, Şanlıurfa'da iş bulamadıkları için ailece pamuk toplamak için Adana'ya geldiklerini, kazandıkları parayla hem ailesini geçindireceğini hem çocukları okula gönderebileceğini söyledi.
35 yaşındaki anne Emine Kurtboğan ise, "Çocuklarımızın okulda olması gerekirken çalışması bizi de üzüyor. Ama yapacağımız bir şey yok. Kime bırakacağız?" dedi.
Zehra'nın bu yıl okula başlayacak kız kardeşi Ayşegül de pamuk topluyor. Ayşegül'ün sıkıntısı da aynı: "Paramız olsaydı, pamuk toplamaya gelmezdik".
Hedefleri hemşirelik
Beşinci sınıf öğrencisi Ayşe Kurtboğan ile Yeğen ailesinin ilköğretim okulu 6'ncı sınıf öğrencisi Fatma Yeğen'in ortak amacı, okuyup hemşire olmak. Birlikte pamuk toplayan iki arkadaş, "Okulumuzu ve arkadaşlarımızı çok özledik. 10 gün sonra pamuk toplama işi bitip memleketimize döneceğiz. Buradaki çalışmamızla okul paramızı çıkarttık. Bizi tek düşündüren, geri kaldığımız derslerimiz" diye konuştu.
İşçileri, topladıkları pamuk karşılığında alacakları para da düşündürüyor. Hâlâ pamuğa kilo başı verilecek toplama ücretinin belli olmamasından yakınan tarım işçileri Hamdi Yeğen ve İbrahim Kurtboğan, "Devlet fiyat verirse, ağa da ona göre para verecek. İnşallah pamuğa iyi fiyat verilir de, iyi para alırız" dediler.(NK/EÜ)