Savunmaya Özgürlük Platformu, İran'ın başkenti Tahran'da cezaevinde tutulan ve hem kendisinin hem ailesinin maruz kaldığı uygulamalar nedeniyle beş haftayı aşkın süredir açlık grevinde olan Avukat Nesrin Sutudeh için topladığı imzaları İran Konsolosluğu'na sunacak.
Tahran'daki Evin Cezaevi'nde insan hakları adına yürüttüğü faaliyetleri sebebiyle aldığı altı yıllık hapis cezasını yatmakta olan Sutudeh'e, 13 yaşındaki kızıyla ve 5 yaşındaki oğluyla yüz yüze görüşme izni verilmiyor.
Sutudeh son üç aydır, ailesiyle sadece cam kabinin arkasından görüşebiliyor. Son bir yıldır da telefon görüşmesi yapmasına izin verilmiyor.
Kızının pasaport başvurusu da reddedildi.
Savunmaya Özgürlük Platformu, açıklamasında, Sutudeh'e yönelik baskıların, üstlendiği insan hakları konulu davalardan kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, açlık grevi eyleminin devamı halinde doğacak hayati tehlikeden endişe duyduklarını da belirttiler.
Platform, yarın saat 13:00'te toplanan imzaları ve taleplerini konsolosluğa sunacak.
Uluslararası Af Örgütü de Sutudeh için acil eylem çağrısı yaptı. Örgüt, cezaevindeki baskıları protesto etmek için 17 Ekim'den beri açlık grevinde olan Sutudeh'in bir "düşünce mahkumu" olduğunu belirterek, serbest bırakılması çağrısında bulundu.
"Daha önceki açlık grevleri sebebiyle zaten kötüleşmiş olan sağlık durumu daha da kötüye gidiyor. 22 Ekim'de Evin Cezaevi Kliniği'ne nakledildi. Sutudeh, yetkililerin ailesi üzerindeki baskısı, özellikle de 13 yaşındaki kızı üzerindeki seyahat yasağı kaldırılmadıkça açlık grevine devam edeceğini açıkladı."
"Temmuz ayında, Sutudeh'in eşi Reza Handan ve kızı, seyahat etmelerinin yasaklandığını belirten ve haklarında açılan davanın sonucu olduğu görülen bir mahkeme kararı aldı. Handan, Ocak 2011'de eşinin avukatlığını yaptığı gerekçesiyle Evin Cezaevi'nde bir gece gözaltına alınmak gibi çeşitli tacizlere maruz kaldı."
Af Örgütü, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere İranlı yetkililerin adreslerini yayınladı ve 7 Aralık'a kadar mektup yoluyla çağrı yapılmasını istedi.
Talepler şöyle sıralanıyor:
* Yetkilileri, avukat olarak yürüttüğü faaliyetlerinin de dahil olduğu, ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarını barışçıl bir biçimde kullandığı için mahkum edilen Sutudeh'i derhal ve koşulsuz serbest bırakmaya çağırın.
* İran yetkililerini, Sutudeh'in bir an önce, çocuklarının onunla fiziksel iletişim de kurabildiği düzenli görüşmeler yapmasına izin verilmesi de dahil olmak üzere, ailesiyle ve avukatıyla düzenli iletişiminin sağlanması için uyarın.
* Mahkumların ailelerinin, sadece kamusal faaliyetlerini durdurmak amacıyla tutuklanmasının ve taciz edilmesinin, ifade özgürlüğünü onaylayan Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ne taraf bir ülke olan İran'ın yükümlülüklerine aykırı olduğunu ve bir misilleme anlamına geldiğini hatırlatın. (AS)