Fotoğraf: Fatemeh Bahrami - Tahran/AA
Başbakan Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülkenin yeni dönemi nasıl şekillendireceği konusunda önemli adımlar attığını söyledi ve "Bölgenin kaderini bölge dışı aktörlere bırakamayız" dedi.
"Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, başbaşa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık.
“İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır.
“Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, dediğim gibi farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız.”
TIKLAYIN - İRAN'LA SAĞLANAN ANLAŞMAYA TEPKILER
Ekonomik ilişkiler
Davutoğlu İran’la ticarette, enerjide, ulaşımda, turizmde ekonomilerin birbirine entegre olması ve en üst düzeyde, birlikte bir ortak ekonomik havza oluşturulması bakımından önemli kararlar aldıklarını belirtti.
"Ulaştırmada İran, Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısıdır. Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısıdır. İki ülke pazılın parçaları gibi birbirini tamamlıyor.
“Ticarette iki ülkenin de büyük pazarları var ve üretim kapasiteleri var. Enerjide İran büyük bir üretici, Türkiye hem büyük bir tüketici hem de en önemli geçiş, transit ülkesi. Türkiye, dünyanın en büyük 6. turizm ülkesi, İran da turizmde keşfedilmemiş bir hazine. Türkiye'nin bu alandaki birikimi ile İran'ın güzellikleri bir araya geldiğinde eminim çok önemli bir çekim alanı oluşturacaktır.
“İran'ın kültürünü, tarihini yakından tanıyan biri olarak ifade etmek isterim ki İran'ın doğalgaz kaynakları kadar zengin olan diğer bir hususu da İsfahan, Şiraz, Yezd gibi şehirlerin kültürel zenginliğidir, bunun dünyaya açılması büyük bir önem taşımaktadır."
Davutoğlu’nun İran ziyaretine Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da katılıyor. (YY)