Tahran'daki konferansa, başta ABD, Fransa, Almanya ve Avusturya olmak üzere 30 ülkeden 67 tarihçi ve araştırmacının katılacağı belirtiliyor.
Muhammedi: Konferans soykırımı tanırsa biz de tanırız
İran Dışişleri Bakanlığı'na yakın bir kuruluş olan Tahran Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nün tanıttığı uluslararası konferansın temaları arasında, "Avrupa'da Yahudi düşmanlığı ve Siyonist gelişme", "Nazizm ve Siyonizm: İşbirliği mi, düşmanlık mı?", "Revizyonist bakış açıları","Gaz odaları: İnkarcılık mı, doğrulama mı?" da yer alıyor.
İran'da egemen yaklaşım, Yahudi düşmanlığının asıl Avrupa'da yaşandığını, Müslüman ülkelerde Yahudilerin daha müsamaha gördüğü yönünde. İran'da bu yaklaşım, Yahudi soykırımını inkar edenleri cezalandıran yasaların "ifade özgürlüğünü kısıtladığını" öngörüyor.
Le Monde gazetesine göre, İran Dışişleri Bakan yardımcısı Manuşehr Muhammedi, 5 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "Konferans sonunda Yahudi Soykırımı'nın gerçekten yaşandığı sonucuna varılırsa, İran bunu kabul eder" dedi.
Fransa, Belçika, Almanya ve Avusturya gibi "soykırımı inkarı cezalandıran" ülkelerden korumak amacıyla olacak uluslararası konferansa katılan kişilerin ve referans yapılan İnternet siteleri gizli tutuluyor.
Ahmedinejat için Yahudi Soykırımı "efsane"
Haziran 2005'te İran Cumhurbaşkanı seçilen Mahmut Ahmedinejat, yaptığı birçok konuşmasında Yahudi soykırımını (Holokost) inkar etmiş ve Yahudilere karşı düşmansı bir söylem geliştirmişti. Ekim 2005'te İsrail'in "haritadan silinmesi gerektiğini" söyleyen Ahmedinejat, Yahudi soykırımını "efsane" olarak nitelemişti.
Kamplarda öldürülen Yahudilerin sayısına kuşkuyla yaklaşan İran Cumhurbaşkanı, soykırımın Filistinlilerin baskı altında tutulmasına karşı ve Siyonist gelişme, Yahudilerin ekonomi, medya ve iktidar merkezlerindeki etkilerinin artırılması lehine bir "bahane" olarak kullanıldığını ileri sürüyor.
Beyrut'taki konferans son anda iptal edilmişti
Le Monde gazetesi, Yahudi karşıtı uluslararası hiçbir etkinliğin bir Müslüman ülkede bu kadar ilgi görmediğini yazdı. 2001'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, ABD ve İsviçre'deki iki Nazi örgütünün işbirliğiyle düzenlenen benzer bir etkinlik, son anda 14 Arap ülkesinden aralarında Filistinli Edward Said'in de bulunduğu aydınların bir çağrı yayımlamalarının ardından iptal edilmişti.
Yahudi soykırımı, İran'ın Danimarka'da bir gazetenin Hz. Muhammet karikatürlerine yer vermesine tepki gösterdiği süreçte de gündeme gelmişti. (EÖ/KÖ)