Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, aylardır tutuklu bulunan habercilerin durumu hakkında bilgi verilmesini ve bir an önce hakim karşısına çıkarılmasını istedi.
Dört gazeteciden sadece biri mahkemeye çıktı
Gazetecilerin en çok baskılara maruz kaldığı bir dönemde, bağımsız gazeteci Madh Amadi, 28 Temmuz 2005'te tutuklandı. Sınır kenti Sarvabad'da gözaltına alınan gazeteci, Marivan Hapishanesi'ne gönderilirken halen yargılama bekliyor. Gözaltına alınmasını keyfi bulan gazeteci 1 Eylül'de açlık grevine başladı. Yetkililerse, tutuklamanın gerekçe hakkında açıklama yapmıyorlar. Ancak gazetecinin yaptığı araştırmaların bunda etkisi olabileceği de düşünülüyor.
Polis, evde yaptığı aramada gazeteci Amadi'ye ait, 80'li yıllarda Garna Köyü'nde yaşanan katliamla ilgili birçok belgeye el koydu.
Diğer üç gazeteciyse, birkaç haftadır Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde yaşanan gerginlikleri izledikleri için tutuklandılar. Haftalık "Peyamı Mardom Kürdistan" dergisinden İclal Gavami ise 2 Ağustos'ta gözaltına alındı; 29 Ağustos'ta da hakim karşısına çıkarıldı.
"Halkı isyana teşvik" ve "ulusal güvenliğe karşı eylem düzenlemek" iddialarıyla suçlanan gazeteci, adli tutukluların kaldıkları bir koğuşta kalıyor. Bu gazeteci de 31 Ağustos'tan beri açlık grevi yapıyor. Ailesine mektup ulaştıran gazeteci Gavami, "hayatının tehlikede olduğunu" bildiriyor.
"Resan" gazetesi yazı işleri müdürü Roya Tulu ise, 9 Ağustos'ta tutuklanmıştı. Kadın gazeteci halen yargılanmayı bekliyor. Kefaletli tahliye başvurusu yapan ve adli tutuklularla kalan gazetecinin bu talebi reddedildi. Zaman zaman haftalık "Adou" dergisine çalışan gazeteci Saïd Saedi, halen hakim karşısına çıkamadı. (EÖ)