26 Temmuz'da gerçekleşen eyleme desteğini açıklayan uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 4 yılda 120 gazete sayısına sansür uygulandığına dikkat çekerek, gazetecilerin eylemini "cesurca ve haklı" bulduğunu açıkladı.
Gazetecilerin eylemine Nobel Barış Ödülü'nü alan avukat Şirin Ebadi, sivil toplum temsilcileri ve tutuklu aileleri de katıldılar.
RSF: Savcı kara liste tutuyor
RSF, Tahran Savcılığı Said Murtazavi'nin başlattığı uygulama ile küllerinden yeniden doğan basının sürekli baskı gördüğü, gazetecilerin de sistematik şekilde Savcılığa çağrıldığı ve tutuklandığını bildirdi.
Örgüt, Devrim Muhafızları'nın tam destek verdiği Savcı Murtazavi'nin kara bir liste oluşturduğu ve sansür gören bir gazetede çalışan bir gazeteciler bir daha başka bir gazetede çalışmasına izin vermediğini iddia etti.
RSF, "Bu, tüm diğer gazetecileri, reformcu gazetelerden uzaklaştırmanın usta bir yolu oldu" dedi.
"Bizler gazeteciyiz" eylemi
Eylemde kaleme alınan "Bizler Gazeteciyiz" başlıklı bir açık mektup, reformcu Kültür ve İlami Yönelim Bakanı Ahmet Mescit Camey ve Çalışma Bakanı Nasser Halehi'ye gönderildi.
Mektuba imza atanlar, "Gazetecilerin yazmalarını engellemek, Anayasanın 22, 28 ve 43. maddelerine, çalışma yasalarına ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne aykırıdır. Baskılar, ülkemizin geleceğini karatıyor" dediler.
"Vagayeh ettefagiye" gazetesi, "rejim karşıtı propaganda", "gerçekdışı haber yayımlama" ve "Rehbere hakaret" iddialarıyla 17 Temmuz'da süresiz kapatıldı.
"Cumhuriyet" gazetesi ise, 18 Temmuz'da aynı gerekçelerle kapatıldı. Ceza öncesinde gazete müdürü Cevat Kurami Muhadam, Savcılığa çağrılmıştı. (EÖ/BB)