Son haftalarda Sakız, Sine, Mahabad, Serdesht, Piranshar, Meriwan, Shino, Baneh, Divan ve Dareh'te yapılan eylemler ve protestolara İranlı güvenlik kuvvetlerinin sert tepki göstermesi sonucu, 20 kişinin öldüğü, onlarcasının da yaralandığı bildirildi.
Gazeteciler ve aktivistler gözaltına alındı
Bölgeye yüz bin askerin dışında helikopterler ve ajanların da kaydırıldığını açıklayan KHRP, bazı bölgelerde peşinen sıkıyönetim de ilan edildiğini belirterek, insan haklarını korumanın çatışma nedeniyle güçleştiğine dikkat çekti.
Kürdistan İran Demokratik Partisi (PDK-I), öldürülen yirmi kişiden 17'sinin isimlerini açıklayarak bunların hepsinin Kürt olduğunu duyurdu. Gözaltına alınanların içerisinde gazeteci ve insan hakları savunucularının da yer aldığı belirtildi. Listede, insan hakları savunucusu ve gazeteci Madih Ehamedi, gazeteci ve "Peyam-ı Mardom" gazetesi yayın kurulu üyesi Celal Kavami, insan hakları savunucusu ve gazeteci Eclali Qewami, İran'da kadının durumu ile ilgili yayımlanan "Rassan" dergisi editörü Roya Toloui, Organisational Committee to Establish Trade Unions sözcüsü Mahmut Salih, aktivist ve yazar Dr Ruyai Telyi, Çocuk Haklarını Koruma Derneği temsilcisi Azad Zamani'nin ismi bulunuyor.
Paris'ten bir açıklama yapan RSF ise, İran Kültür ve İslami Yönelim Bakanlığı'nın "Achti" ve haftalık "Asou" gazetelerini yasakladığını bildirdi.
RSF: Gazetecilere baskılara son verin
Bölgede tansiyonun yükseldiğini ve çok sayıda gazetecinin de gözaltına alındığını doğrulayan RSF, yerel yetkililerin de Kürt gazetecilere kaşı bir yıldırma kampanyası başlattıklarını iddia ederek, gazetecilere baskılara son verilmesini ve yasaklanan gazetelerin tekrar yayına geçebilmelerinin sağlanmasını istedi.
İran'da şu an 9 milyon Kürt yaşıyor. Kürtler, İran nüfusunun yüzde 11 ile 16 arasında bir kesimini oluşturuyor.
Kürtlerin yoğun şekilde boykot ettiği son Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Kürtlerin 1989'da Kürdistan İran Demokratik Partisi lideri Abdulrahman Ghasemlu'nun öldürülmesine karışmakla suçladığı Mahmut Ahmet Nejat kazandı. Birçok Kürt, şimdi Muhammet Hatemi döneminde girişilen az sayıda reformda geriye dönüş yaşabileceğinden endişe ediyor. (EÖ)