Aynı zamanda İranlı gazeteci Zahra Negadbahram ve kadın hakları aktivisti olan kız kardeşi Shima Negadbahram tanışmamıza da vesile oldu bu buluşma.
Yaşamını düşünce ve ifade özgürlüğü yolunda yitiren "sevgili kardeşimiz Hrant Dink'in" anısına ithaf edilen buluşmaya Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs (Türk ve Rum), Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'dan yazar, romancı, gazeteci, şair, müzisyen pek çok kişi katıldı.
Zahra Negadbahram, Kadın Gazeteciler Birliği (ROZA) Komite Başkanı www.aroza.ir de habercilik yaptıkları İnternet siteleri.
İran'da HIV pozitifliler için de bir organizasyonda çalışan Zahra, ülkede kayıtlı gazeteci sayısının 4 bin olduğunu ve bunun 103'ünün kadın olduğunu söylüyor.
"Yaz yaklaşırken iktidar kadın giyimine daha çok karışır"
Kardeşi Shima da bir kadın hakları aktivisti, Association of Construction Companies' de çalışıyor. Onun dışında Birleşmiş Milletler Gelişim Programı'nda (UNDP) cinsiyet ve üreme sağlığı konusunda çalışıyor.
Shima, İran'da son aylarda kadınların giyimine karşı daha sıkı bir uygulama olduğunu, hükümetlerin yaz başlarında bir güç gösterisi olarak bunu yaptıklarını aktarıyor.
İran'da bir süredir kadınlar hükümetin "çekici renkler" dedi "mor, sarı, yeşil, kırmızı" gibi renkleri giyemiyorlar.
"İktidar kadının hakları için çalışmasına tahammül edemiyor"
Shima, kadınların kadın hakları için çalışmalarını ve buradan siyasi bir kimlik çıkarmalarına iktidarın tahammül edemediğini de söylüyor.
Ancak Shima umutsuz değil, "İran'da yeni bir jenerasyon ve bambaşka bir zihniyet var" diyor.
"Ahmedinecad kadınlar değil yalnızca yoksullar için çalışıyor"
Ahmedinecad'ın kadın hakları konusunda bir ilerleme sağlamayacağını belirten Shima, "O yoksullar için çalışıyor ve onların sevgisini kazandı" diyor. (NZ/EÜ)