İran'da her yıl en az 80 bin kadının yasadışı kürtaj yaptırdığı belirtiliyor. Tasarıya göre, kürtaj ancak annenin hayatı tehlikedeyse ya da fetüs sağlıklı değilse yapılabilecek. Daha önceki yasaya göre, hamileliğe ancak annenin hayatı tehlikede olduğunda son verilebiliyordu.
Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için Koruyucular Konseyi tarafından da onaylanması gerekiyor.
Yasa, İran'ın muhafazakar ağırlıklı Parlamento'sundaki milletvekillerinin yarısından az fazlası tarafından onaylandı. Meclis'teki tartışmalarda 13 kadın milletvekilinden hiçbiri yer almadı.
Tecavüz sonucu hamilelikte izin yok
Kürtaja, yeni yasa dahilinde de, çok ender koşullarda izin veriliyor. Yasa tasarısına göre, hamileliğe son verilmesi için iki ebeveynin de onaylarının olması, ayrıca üç doktorun da fetüsün fiziksel ya da zihinsel rahatsızlığı olduğunu, ya da annenin hayatının tehlikede bulunduğunu ve dolayısıyla kürtaj yapılması gerektiğini belirtmeleri gerekiyor.
Tasarı, bir kadın uğradığı tecavüz sonucunda hamile kalmış olsa dahi, kürtaj hakkı tanınmıyor.
Mevcut yasalara göre, yasadışı kürtaj yapanlar ve kürtaj yaptıran kadın 3 ila 10 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Ancak yerel medya, bunun, on binlerce İranlı kadının pahalı ve zaman zaman tehlikeli operasyonlarla kürtaj yaptırmalarını engellemediğini yazıyor.
İran'da bu sosyal sorunun üstesinden gelebilmek için daha fazla cinsel eğitime ihtiyaç olduğu yönünde kaygılar artıyor.(AK/EÜ)