Hamaney'in, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın kararını bozma gerekçesi olarak, kadınların spor karşılaşmasını izlemesinin, İslami kurallara aykırı olması gösteriliyor.
Ahmedinejad'ın yasağı kaldırma kararı özellikle kadın hakları savunucuları tarafından çok olumlu karşılanmıştı.
Kadınların maç izlemesi 1979'dan bu yana yasak
"Milli maçlar ve önemli karşılaşmalarda en iyi yerler kadınlara ve ailelere ayrılmalıdır" sözlerine altı ayetullah ve bazı milletvekilleri karşı çıkmışlardı.
İran'da 1979'tan beri yürürlükte olan, kadınların spor karşılaşmalarını izlemelerine yönelik yasağın sürdürülmesini istemişlerdi. Bu isimlere göre, bir kadının yabancı bir erkeğin vücuduna bakması İslami kurallara aykırıydı.
Ayetullah'ların tepkisi
Kadınların stadyumlara girmesi kararına tepki gösterenler arasında Ahmedinecad'ın bağlı bulunduğu Ayetullah olduğu iddia edilen Ayetullah Muhammed Taki Mesbah Yezdi de yer alırken, büyük Ayetullah Muhammed Fazıl Lenkarani , Büyük Ayetullah Makaram Şirazi, Ayetullah Safi Gulpaygani ve Ayetullah Mirza Cevad Tebrizi de 'kadın ve erkeklerin stadyumlarda bir araya gelmelerinin şeriata aykırı olduğunu' öne sürdü.
Ayetullahlar, böyle kararların alınmadan önce din adamlarıyla görüşülmesini tavsiye etmişlerdi.
Şeriatmedari: Karar gözden geçirilsin
Ahmedinecad'ın icraatlarını destekleyen aşırı muhafazakar Keyhan gazetesinin genel yayın yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari de, Ahmedinecad'ı bu konuda "aceleci davranmakla" suçluyor.
"Reformistlerin desteği Ahmedinecad'ın kararının doğru olmadığını gösteriyor, kararını gözden geçirsin."
Bu arada, tepkiler üzerine açıklama yapan cumhurbaşkanının spordan sorumlu yardımcısı Muhammed Ali Abadi de, kadınların aile olarak stadyumlara girebileceklerini, bekar kadınların stadyumlara girmesine izin verilmeyeceğini söyleyerek, tepkileri yatıştırmaya çalıştı.
Tepkiler üzerine geri adım atıldı
Tepkiler üzerine, devlet yönetiminde son söz sahibi olan ruhani lider Ayetullah Ali el Hamaney olaya el koydu ve yasağı kaldırma kararını geri çevirdi.
Hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin Elham, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da, Hamaney'in kararına uyacağını açıkladı.
Ülkedeki tek özgürlük tartışması, kadınların spor karşılaşmalarını izleme hakkı konusunda yaşanmıyor.
Dün harekete geçen İran polisi, uydu anteni sahipleri hakkında yasal işlem başlatıyor. Yasak olmasına rağmen, İran'da toplam 4 milyon uydu anteni bulunduğu tahmin ediliyor.(AD)
* Radikal ve Sabah gazeteleri'nde çıkan haberlerden derlenmiştir.