Tutuklu gazeteci Rıza Alijani'ye, 28 Kasım günü Paris'te düzenlenen bir törenle Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)-Fransa Vakfı'nın 10. Basın Özgürlüğü Ödülü verilirken, İran yönetiminin yıllardır basın üzerinde kurduğu baskı hafiflemiyor.
1997'de "Ekber" adıyla yayın hayatına başlayan ve 1998'de "Ekber-i İktisadi" adıyla yayınını sürdürürken kapanan gazete, adıyla yayınlanıyordu. Basın Mahkemesi Hakimi Sait Murtezavi, "Ekber-i İktisat"ın daha önce kapatma cezaları alan bir gazetenin devamı olduğu için İran yasalarına göre yeniden yayımlanamayacağına hükmetti. Gazete, İran'da 20 kadar günlük gazete ve birçok reform yanlısı süreli yayının kapatıldığı 1997-1999'da da aynı cezalardan nasibini almıştı.
İran'da gazetecilerin gerekçesiz gözaltına alınması uygulamaları da sürüyor. Son olarak, 70 yaşında, diyabet ve kalp hastası Siamak Purzand'dan, 24 Kasım'dan bu yana haber alınamıyor. Uluslar arası Af Örgütü son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulu muhalif İran radyoları için çalışan gazeteci Purzand'in kaybolmasını, "Mecmua-ye Farrangi-ye Honari-ye Tahran" -Tahran Kültür Merkezi- müdürlüğü göreviyle ilişkilendiriyor. Gazeteci, İran rejimini sert bir şekilde eleştiren yazılarıyla tanınıyor.
Ortadoğu'da hapisteki gazeteciler rekorunu elinde tutan İran'da toplam 18 gazeteci cezaevinde.Bu gazetecilerin çoğu aylardır yargıç karşısına çıkarılmaksın hapiste tutuluyor.