* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
İran Yargıtay Halkla İlişkiler Müdürü Emir Haşimi, Eylül 2022'den bu yana devam eden protestolarla bağlantılı olarak idam cezasına çarptırılan üç kişinin cezalarının bozulduğunu açıkladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Haşimi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kerec kentindeki protestolar sırasında bir güvenlik görevlisinin öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan 16 sanığın Yargıtay'a yaptığı temyiz başvurusunun sonucunu paylaştı.
Buna göre, Yargıtay tıp doktoru Hamid Karahasanlu ile Hüseyin Muhammedi ve Rıza Arya hakkında Devrim Mahkemesi'nde verilen idam kararlarını temyiz aşamasında "soruşturmadaki eksiklikler" nedeniyle bozdu.
TTB, İran Tıp Konseyi'ne mektup yazmıştı
Kerec kentinde 3 Kasım 2022'deki gösteriler sırasında Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı milis gücü Besic'in bir mensubunun bıçaklanarak öldürülmesi, 5 güvenlik görevlisinin de yaralanmasıyla ilgili 16 kişinin yargılandığı davada sanıklardan 5'i "kamu düzenini bozmak suretiyle yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak suçuyla" idama mahkum edilmişti.
İranlı bir radyolog olan Hamid Karahasanlu da idam cezasına çarptırılan 5 kişi arasındaydı. Suçlamaları reddeden Karahasanlu'nun idama mahkum edilmesi İran'da ve ülke dışında tepkilere yol açmıştı.
Tıp doktoru Karahasanlu hakkındaki idam kararına tepki gösteren kurumlardan biri de Türk Tabipleri Birliği'ydi (TTB).
TTB, İran Tıp Konseyi Başkanı Dr. Mohammad Raiszahed'e hitaben yazdığı açık mektupta, Karahasanlu da dahil olmak üzere protestoculara verilen idam cezalarının bir an önce durdurulması ve idam cezasının tamamen kaldırılması konusunda çaba gösterilmesini istemişti.
TTB, mektubunda şöyle demişti:
"Size, yakın zamanda ölüm cezasına çarptırılan meslektaşımız Dr. Hamid Karahasanlu 'nun mevcut durumu hakkında yazıyorum.
"Karahasanlu'nun erkek kardeşine göre, sorgu memurları, bir güvenlik görevlisinin ölümüyle ilgili eşinden itiraf almak için kendisi de 25 yıl hapis cezasına çarptırılan doktorun eşine ağır şekilde işkence etti.
"TTB, istisnasız her durumda ölüm cezasına şiddetle karşı çıkıyor. Birliğimiz, Türkiye'de ölüm cezasının kaldırılmasında önemli bir rol oynamıştı.
"Sizi bu konu hakkında harekete geçmeye çağırıyorum. Meslektaşımız Dr. Hamid Karahasanlu bu acımasız eylemden kurtarılmalı ve İran'da ölüm cezası kaldırılmalı."
2 kişi idam edildi
"Ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolar ile bağlantılı olarak bugüne kadar iki kişinin idam cezası infaz edildi.
Bu kişilerden ilki, Tahran'daki protestolar sırasında gözaltına alınan ve "ateşli olmayan silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı" gerekçesiyle idama mahkum edilen Muhsin Şikari'ydi.
Şikari, 8 Aralık sabahı idam edildi.
İranlı yetkililer, Meşhed kentinde "iki kolluk kuvvetini bıçaklayarak öldürme" suçlamasıyla yargılanan Macit Rıza Rahnavard adlı protestocunun 12 Aralık'ta "halka açık bir şekilde" idam edildiğini açıkladı.
BBC'nin aktardığına göre, İranlı avukat Pegah Bani Haşimi, Rahnavard gözaltına alındıktan 23 gün sonra idam cezasının infaz edildiğini, daha önce bu kadar hızlı bir idam infazının görülmediğini söyledi.
En az 20 kişi daha idam tehdidi altında
Uluslararası Af Örgütü, protestolarla bağlantılı en az 20 kişinin daha idam edilme riski altında olduğunu açıkladı.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, bu süreçte 11 kişi ölüme mahkum edildi, üç kişiye idamlık suçlamalar yöneltildi ve bu kişiler ya idam cezası aldı ya da idam cezası alma riski altında. Altı kişinin de idamlık suçlamalardan yargılandığı ya da yargılanmayı beklediği kaydedildi. (SD)