*Fotoğraf: MA/arşiv
İran'da gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolarla bağlantılı olarak üç kişi daha idam edildi.
AA'nın İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı'na dayandırdığı habere göre; İsfahan'ın Hane Mahallesi'nde güvenlik güçlerine yönelik saldırının failleri oldukları iddiasıyla idama mahkum edilen Salih Mirhaşimi, Mecid Kazımi ve Said Yakubi'nin idam cezaları infaz edildi.
İsfahan'da üç güvenlik görevlisinin öldürüldüğü olayda suçlu bulunarak 'devlete karşı savaş açmak' suçundan idama mahkum edilen Mirhaşimi, Kazımi ve Yakubi'nin ülkede 'terör örgütü' kabul edilen Halkın Mücahitleri Örgütü ile bağlantılı oldukları iddia edildi.
Amini'nin protestoları sırasında Kasım 2022'de İsfahan kentinde güvenlik güçlerine düzenlenen silahlı saldırıda Muhsin Hamidi, Muhammed Kerimi ve Muhsin Çeragi adlı güvenlik görevlileri hayatını kaybetmişti.
Saldırının faili olarak yakalanan Salih Mirhaşimi, Mecid Kazımi ve Said Yakubi, ocak ayında yargılandıkları mahkemede İran Ceza Kanunu'ndaki en ağır suçlardan sayılan 'muharebe' suçundan idama mahkum edilmişti. Sanıklar, mahkemenin kararına itiraz için Yargıtay'a başvurmuştu. Yargıtay ise 10 Mayıs'ta mahkumiyet kararlarını onamıştı.
Son idamlar ile birlikte Jîna Amini'nin öldüğü Eylül 2022'den bu yana başlayan protestolarla bağlantılı olarak idam edilenlerin sayısı yediye yükseldi.
TIKLAYIN-"İran'da 109 protestocu idam cezası riskiyle karşı karşıya"
Ne olmuştu?
Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete giden 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlâk polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
İran devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti. Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Amini'nin ahlâk polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
(RT)