Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Türkmenistan, İran sınırını kapattığından beri (23 Şubat) buradayız. 800 kişi 15 gündür iki tane banyoyu, iki tane tuvaleti kullanıyor. Yağmur yağdığında ekmek gelmiyor, erzağımız tükenmek üzere. Bizde koronavirüs yok. Türkiye’nin araya girerek Türkmenistan sınırını açmasını bekliyoruz.”
Bu ifadeler İran-Türkmenistan sınırında mahsur kalan 800 TIR şoföründen biri olan Selahattin Kartal’a ait. 19 Şubat’ta İran'da yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) görülmesinin ardından Türkmenistan, sınır kapılarını 23 Şubat itibarıyla kapattı.
Türkiye’den Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan’a yük taşıyan TIR şoförleri ise İran’ın Türkmenistan'a açılan Lütfabad Sınır Kapısı'nda mahsur kaldı.
bianet’e konuşan şoförlerden 37 yaşındaki Selahattin Kartal, sınır kapılarının kapattığı günden bu yana büyük zorluklar çektiklerini aktardı.
Türkiye medyasında geri getirilecekleri şeklinde haberler okuduklarını ama bunun için herhangi bir girişim olmadığını anlatan Kartal, yetkililerin araya girerek sınır kapısının açmalarının sağlanmasını istedi.
"Erzağımız tükendi"
Geri dönmelerinin kendileri için daha büyük bir tehlike olacağını söyleyen Kartal şöyle konuştu:
“Burada yaklaşık 800 TIR şoförüyüz. Türkmenistan kapıyı kapatalı iki haftayı geçti. Burada 800 kişi iki tane banyoyu, iki tane de tuvaleti kullanıyoruz. Sadece bir tane market var ve yağmur yağdığında ekmek gelmiyor. Türkiye’den getirdiğimiz erzak tükendi, bitti. Şu an tuvaletlerden aldığımız suyla çay yapıp onu içiyoruz.
“Bizim Türkmenistan’a geçmemiz için Türkiye gereken görüşmeleri yapmıyor. Burada rehin kaldık, TIR parkından çıkamıyoruz.
“Geri gelmemiz bizim için daha büyük bir risk. Çünkü biz Türkiye’ye 2 bin kilometre mesafedeyiz. Geri dönmemiz üç gün sürer. Geri gelebilmek için İran’ın coronavirüs dolu şehirlerinden geçmek zorundayız. İhtiyaçlarımızı karşılamak için mola vermeliyiz. Bu durum virüsün bize bulaşma ihtimalini arttıracaktır.
"Başkonsolosluk yardım etmedi"
“Ben kendim bizzat iki kere Dışişleri Bakanlığı’nı aradım. Buradaki arkadaşlar sayısız kere Meşhed Başkonsolosluğu'u aradı ama gereken yardım, destek hiç gelmedi.
“Birkaç gün önce defalarca aramadan sonra Başkonsolos Fatih Topçu buraya geldi. O da bizim gıda, yeme içme sorunumuzu hiç sormadı. Sadece sizi geri döndürmeye çalışıyoruz dedi, dolandı ve gitti.
"İran bizi koz olarak kullanıyor"
“İran bize bilgi vermiyor, Türkmenistan’dan aldığımız bilgiye göre onların da burada 50’ye yakın TIR'ları var. Türkmenistan Türkiye TIR'larını alacam diyor, İran benim TIR'larımı da alacaksın yoksa Türkiye TIR'larını salmam diyor. İran bizi koz olarak kullanıyor.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın artık gerek Türkmenistan gerek İran’la görüşüp bizi Türkmenistan’a aldırmasını bekliyoruz. Zaten buradaki TIR'cıların çoğu Türkmenistan’da durmayacak. Transit olarak geçecek ve Özbekistan’a, Kazakistan’a gidecek. Dönüşümüzü de Rusya üzerinden yapacağız.
“Artık psikolojimiz bozulmaya başladı. Ailemiz, çocuklarımız aradığında artık tartışmaya başladık. Ben astım hastasıyım. İlaçlarım biterse daha da zor durumuma düşücem. Ailelerimiz hayatlarımızdan endişeli. Bir an önce kapıların açılmasını istiyoruz."
Çelik: Durum her geçen gün kötüleşiyor
HDP'li vekil Tuma Çelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesiyle olayı gündeme taşıdı. Soru önergesinde Çelik, şoförlerin karantina altında tutulduğunu, temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve durumun her geçen gün kötüleştiğini aktardı.
Çelik, Bakan Koca'ya şu soruları yöneltti:
- Şoförlerin tahliyesi için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
- Şoförlere sağlık hizmeti sunulması için herhangi bir ekip görevlendirmesi yapılmış mıdır?
- Halen Türkiye İran sınırında, Türkiye'ye giriş yapmak isteyen kaç yurttaşımız bulunmaktadır?
- Şoförlerin temel ihtiyaçlarının ve sağlık tedbirlerinin alınması için İranlı yetkililerle herhangi bir temas kurulmuş mudur?
- Tahran Başkonsolosluğu, şoförlere sağlık durumları ve bulundukları karantinayla ilgili bilgi vermiş midir?
- Bakanlığınız ya da Tahran Başkonsolosluğu tarafından şoförlere herhangi bir yardım ulaştırılmış mıdır?
- Türkiye – İran sınırında gerekli sağlık tedbirleri alınmış mıdır?
- Son bir ayda İran'dan Türkiye'ye kaç kişi giriş yapmıştır?
İran'da koronavirüs nedeniyle 43 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 237'ye, vaka sayısı 7 bin 161'e yükseldi. Yarı resmi Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 43 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Toplam vaka sayısının 595 kişi artarak 7 bin 161'e ulaştığını kaydeden Cihanpur, 2 bin 394 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı. İran'da Kovid-19'un ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiği duyurulmuştu. |
(HA