*Fotoğraf: AA
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) dokuzuncu üye olarak resmen katıldığını açıkladı.
IRNA'ya göre, İran'ın uzun yıllar bölgedeki güvenliği sağlama ve hegemonyayla mücadele etme taahhüdünü kanıtladığını belirten Reisi, "Terörizmden, aşırılıktan ve bölücülükten arınmış bir bölgeye doğru ilerlemek için bu tecrübelerini Şangay İşbirliği Örgütü çerçevesinde paylaşmaya hazırdır" dedi.
İran, 1979'daki İslam Cumhuriyeti Devrimi'nin ardından ilk kez resmen bir bölgesel birliğe dahil oldu.
Şanghay İşbirliği Örgütü hakkında
ŞİÖ, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu.
2001'de Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.
İran'ın üyeliğinin resmileşmesiyle örgütün üye sayısı dokuza çıktı.
"Doğu'nun NATO'su"
Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ'de gözlemci üyeler olarak yer alıyor. Türkiye ise ŞİÖ'de "diyalog ortağı" olarak yer alıyor.
"Doğu'nun NATO'su" olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel iş birliğini sağlamayı ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.
(NT)