Protestocular, organizasyonun silahlı kanadı Halkın Mücahitleri örgütüne Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nce (AB) uygulanan ambargonun kaldırılmasını istedi.
Avrupa'nın çeşitli kentlerinden gelen insanların toplandığı mitinge yaklaşık 70 bin kişi katıldı.
Katılımcılar arasında bazı Avrupa ülkelerinin parlamentolarından gelen delegasyonlar da vardı.
Gösteride bir konuşma yapan muhalefet lideri Meryem Recavi, Halkın Mücahitleri'nin "terör örgütü" listelerinden çıkarılmasını istedi.
Taraftarları, örgütün uzun zamandır "terörist" diye nitelenebilecek saldırıları bıraktığını; buna rağmen ABD ve AB'nin Tahran yönetimini karşılarına almamak için yaptırımları kaldırmadığını söylüyor.
Geçen hafta Britanya, örgütü "terör örgütleri" listesinden çıkardı. Bu karara da atıfta bulunan destekçileri, AB'nin elinde yaptırımları sürdürmek için meşru dayanak kalmadığını da iddia ediyor.
Halkın mücahitleri
Örgüt, 70'li yıllarda İran lideri Şah Rıza Pehlevi'ye karşı silahlı direniş vermişti. Bu nedenle Halkın Mücahitleri, Şah'ın devrilmesiyle sonuçlanan 1979 İran İslam Devrimi'nde yer aldı.
Sol eğilimli bir grup olması nedeniyle, kısa sürede İslamcı yönetimce dışlandı. Örgüt üyeleri, İran hükümetince ülkeyi terke zorlandı.
1981'de Paris'e taşınan örgüt, Tahran'daki İslamcı yönetimin gerekirse güç kullanılarak devrilmesini amaçlıyordu. Bu aşamada 1980'de İran-Irak savaşının başlamasıyla Irak örgüt için, İslamcı yönetime karşı mücadelesini yürütme açısından önemli bir merkez haline geldi.
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, İran'a karşı mücadelesinde örgüte destek verdi. Halkın Mücahitleri Örgütü'nün lider kadrosu Fransa'nın örgüte sırt çevirmesi sonrası 1986'da Fransa'dan ayrılarak Irak'a gitti.
1987'de de örgütün askeri kanadı Ulusal Kurtuluş Ordusu kuruldu. Örgüt 1993 yılında, 12 yıl önce kurulan ve İranlı rejim muhaliflerini tek bir çatı altında toplayan İran Direnişi İçin Ulusal Konsey adlı gruba katıldı.
Askeri kanadının komutan yardımcısı Meryem Recavi de konsey tarafından, İran'ın gelecekteki geçici Devlet Başkanı seçildi, görevlerini eşi Mesud Recavi'ye bıraktı. Meryem Recavi ise 90'lı yılların ortalarında yeni sıfatıyla, sık sık Batı kentlerini ziyaret etti, sürgündeki İranlılara hitap etti.(EÜ/EZÖ)
* Bu haberi BBC'den derledik.