İran'da muhalefete yönelik baskılar sürerken hak savunucuları hükümetin tavrının sertleşerek gösterilerde tutuklananlara ölüm cezası verilmesinden endişe ediyor. Hazirandaki tartışmalı seçimlerin ardından yükselen sokak muhalaefetinin yanı sıra PKK'nin İran kolu PJAK'a yönelik baskılar da sürüyor. Öte yandan medyaya yönelik kısıtlamalar nedeniyle ölüme mahkum edilenler ve infaz edilenlerle ilgili sağlıklı bilgi almak zor.
Son olarak 6 Ocak'ta bir PJAK militanının "uyuşturucu kaçakçılığı" iddiasıyla infaz edildiği medyaya yansıdı. Fırat Haber Ajansı'na göre de PKK ve PJAK davalarından yargılanan ve öldürülme tehlikesi bulunan 17 kişi bulunuyor. PJAK üyesi oldukları gerekçesiyle idama mahkum edilen üç kişinin cezasıysa ömür boyu hapse çevrildi.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) aralık sonundaki Aşura kutlamalarında yaşanan gösteriler sırasında tutuklanan en az beş kişinin ölüm cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Irak merkezli muhalif Halkın Mücahitleri üyesi beş kişi, gösterilere katıldıkları için "Allah'a düşmanlık"la suçlanıyor.
4 Ocak'ta 36 milletvekilinin bir yasa değişikliği teklifi vererek bu suçlamadan mahku olanların beş ün içinde infaz edilmesinin önünü açmak istediğini belirten UAÖ, hükümetin idam cezasını daha sert şekilde kullanmaya doğru ilerlediğini belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de endişelerini belirtirken hükümetin barışçı göstericileri de silahlı örgüt üyesi olarak yargıladığını vurguladı. Liberl Öğrenciler ve Mezunlar Birliği, İnsan Hakları Gazetecileri Komitesi gibi kuruluşların üyeleri Halkın Mücahitleri üyeliğiyle suçlanıyor. UAÖ, gösteriler bahane edilerek ülkedeki Bahai azınlığın da hedef alındığını belirtti.(EÜ)