İran Devlet Başkan'ı MahmuD Ahmedinecad, İran TV'de yaptığı açıklamada Fatemeh Ajorlou'yu sosyal güvenlik baskanı, Marzieh Vahid Dastjerdi'yi de sağlık bakanı olarak diğerlerine tercih edeceğini söyledi. Böylelikle islam devriminden bu yana yani 30 yıl sonra ilk kez kabinede kadın yer alması gündeme geldi.
Ahmedinecad, 5 Ağustos'ta, seçim sonuçlarına gösterilen tüm tepkilere rağmen, yemin ederek kabine de 2. dönemine başlamıştı.
Ahmedinecad'ın yeni kabineyi Çarşamba günü açıklaması bekleniyor.
1979'dan beri İran'da kadın bakan yardımcıları oldu ancak eğer gerçekleşirse, Ahmedinecad'ın önerdiği isimler 30 yılın ardından ilk kadın bakanlar olacaklar.
Ayrıca bahsi geçen iki kadın da "sıkı muhafazakar" olarak biliniyor.
Önerilen isimlerden Ajorlou, İran'da kadınlar için kıyafet yasasının sert uygulama sürecini savunurken üniversitelerde kadınlara kısıtlama getiren uygulamaları da desteklemişti.
Ahmedinejat'ın önerdiği diğer aday olan Dastjerdi ise kadınlara ayrımcılık ön gören sağlık uygulamalarını desteklemiş, kadınların kadınları erkeklerin de erkekleri muayene etmesi gerektiğini öne sürmüştü.
Ancak uygulama pratik bulunmadığı için ret edildi.
İsveç'te yaşayan İranlı etnolog Fataneh Farahani, Amargi'de katıldığı söyleşide 1979'da İran'ın orta yaşlı, bıyıklı ve sakallı bir erkek olarak resmedildiğini ifade etmiş, "Şimdiyse İran'da yaşananları anlatmak için eğitimli, genç kadın fotoğrafı kullanılıyor" demişti.
Hükümetin mücadele eden kadınlara baskı uyguladığını söyleyen Farahani İran'da seçimler ardından çıkan ayaklanmalarda öldürülen Neda'yı örnek vermişti:
"Neda sadece gösteriler sırasından yoldan geçiyordu. Devlet onu korumakla yükümlüyken öldürdü."
Ahmedinecad, Musavi, Kerrubi ve Rezai'nin kadına yönelik radikal değişimleri öngörecek fikirleri olmadığını söyleyen Farahani şöyle eklemişti:
"Seçimden önce kadınlarla konuşup adaylardan beklentilerini soran İranlı feminist bir yönetmen yaptığı filmi adaylara izletmek istedi. Ahmedinecad dışındakiler filmi izlediler. Belki içlerinde Musavi -ve o da karısından kaynaklı- hariç kadın sorunları üzerine söyleyecek kelimesi ya da planı olan yoktu." (ET/EZÖ)
* Eda Tarak derleyip Türkçeleştirdi.