İran Kürdistan Demokrat Partisi üyesi olarak İran rejimine karşı geldiği için babası gibi idama mahkum edilen 23 yaşandaki Berenji, şu sıralar Birleşmiş Milletler'in (BM) kendisini İsveç'e yerleştirmek için sürdürdüğü yazışmaların sonuçlarını bekliyor.
Berenji'nin tek hayali ise, "üçünü bir ülkeye muhtaç olmadan İran'a, ama demokrasinin olduğu bir İran'a geri dönmek".
"İran halkı patlama noktasında"
Türkiye'de kendisine yeni hayat yolları aralamaya çalışan Berenji,İran'daki gelişmeleri, "uzun vadede İran'da rejim adına gerçekleşen büyük değişimlerin başlangıcı" olarak görüyor.
İran halkının eskiye oranla daha bilinçli ve daha örgütlü bir şekilde hareket ettiğini söyleyen Berenji, "Yıllardır tepkilerini hep içine atan İran halkı, artık patlama noktasına geldi. Bu sefer İran rejiminin karşısında çok farklı bir halk var. Dolayısıyla bu gelişmeler, İran'ı çok farklı noktalara taşıyacak" şeklinde konuşuyor.
"ABD İran'a müdahaleyi göze alamaz"
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'daki eylemleri desteklediğini, ancak bu eylemlerin kaynağı olmadığını belirten Berenji, "ABD, Irak'a yaptığı gibi bir müdahaleyi, İran'da gerçekleştirmeyi göze alamaz. Çünkü karşısında Irak'ın olmadığını biliyor" diyor.
İran'daki öğrenci eylemlerine ilişkin Bianet'in soruların yanıtlayan Berenji, Türkiye'nin İran'daki bir rejim değişikliğini istemediğini ileri sürüyor.
"Türkiye bu süreçte çok dikkatli davranmak zorunda. İran halkının, şimdilik Türkiye'den bir beklentisi yok, ama böyle bir beklentinin olması durumunda Türkiye, ABD'ye değil, İran halkının taleplerine yanıt vermelidir" diyen Berenji, şunları söylüyor:
* ABD, İran halkına destek verebilir, ama olayların başlangıç noktası ABD değil. Tabii ki, ABD'nin desteği söz konusu. Aynı şey, İran'daki muhalif örgütler için de geçerli. Zaten muhalif güçler, bu gibi süreçler de çok dikkatli davranmak durumunda. Aksi taktirde rejimin çok sert müdahaleleriyle karşılaşacaklardır.
* Ben, ABD'nin İran'a müdahale etmesi söylentilerini gerçekçi bulmuyorum. ABD kendisi de biliyor ki; İran Irak değil. Çünkü sistem olarak da halk yapısı olarak da birbirlerinden çok farklı iki ülke.
* Irak'ta muhalefet yoktu, tamamı ile rejim baskısı altında ezilmiş, sindirilmiş insanlar vardı. Ama İran halkı; daha bilinçli, daha örgütlü bir halk. Düşünmeyi biliyor, konuşmayı biliyor, muhalefet yapmayı biliyor...
* Zaten ABD, kendisi de müdahale etmek istemiyor. Bence ABD, İran sistemine karşı olan güçleri destekleyerek, İran'da bir rejim değişikliğinin gerçekleşmesini istiyor.
* İran'daki muhalif güçler de, yabancı bir ülkenin müdahalesine karşı olduklarını, ancak ABD'nin rejimin değişmesi yönünde kendilerine vereceği desteği kabul edebileceklerini söylüyorlar.
* Örneğin, İran Kürdistan Demokrat Partisi, sosyalist bir parti olmasına karşın, rejimin değişmesi için ABD'den destek alabileceklerini açıkladı. Hatta son bir ay içinde, ABD'yle bu yönde görüşmeler de yapıldı.
"İran halkı Demokrasi istiyor"
* İran halkı, özünde çok neşeli bir halk, ama son rejimle birlikte hep yas gördü. Reformistler de, artık İran halkının beklentilerini karşılamıyor ve demokratikleşme yönünde herhangi bir adım atmıyor. Dolayısıyla, insanların böyle tepkiler vermesi çok doğal.
* Bence İran halkı, bu hareketi uzun vadede devam ettirmek ve sert müdahaleleri engellemek için mümkün olduğunca bilinçli davranmak zorunda. Nerede öne çıkacağını, nerede geriye çekileceğini bilmesi gerekiyor.
* Son birkaç gün için bir sakinleşme söz konusu. Oradan aldığım haberlere göre, protestocu öğrenciler bu sessiz bekleyişi 1999'daki öğrenci eylemlerinin yıldönümüne kadar sürdürecekler.
* İran, hem kültürel yapısı hem de hükümet sistemi olarak çok farklı bir ülke. Bir dönemler Orta Doğu'nun en güçlü hükümeti olan Şah Hükümeti bile, 10 günde yıkıldı. Yani böyle bir tecrübesi var İran'ın.
* Ama ben, çok kısa sürede çok ciddi değişimler beklemiyorum, bu hareketlerin, uzun vadede çok önemli değişimleri getirecek büyük hareketlerin başlangıcı olduğunu düşünüyorum.
* 79'daki gençlik, dini özlemişti ve ona sahip çıkıyordu. Ama şimdiki kuşak, artık demokrasi istiyor... (GE/BB/NK)