Nasır Kenani. (Fotoğraf: AA - Arşiv)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugünkü (15 Ağustos) haftalık basın toplantısında ABD'nin New York eyaletinde uğradığı saldırıda ağır yaralanan yazar Salman Rüşdi ile ilgili soruyu yanıtladı.
"Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı olan ve İran'ın eski dini lideri Ayetullah Humeyni'nin hakkında "ölüm fetvası" verdiği Rüşdi'ye yönelik saldırıya ilişkin konuşan Kenani, İran'ın saldırıyla bir ilişkisi olmadığını söyledi.
Kenani, "Batı'da bazı medya kuruluşlarının Rüşdi'ye saldıran kişiyi İran'la irtibatlandırmalarını resmi ve kesin olarak yalanlıyorum" dedi:
"Hiç kimsenin İran'ı suçlamaya hakkı yoktur. Salman Rüşdi'ye yönelik saldırıyla ilgili, Rüşdi'nin kendisi ve destekçilerinden başka kimsenin sorumluluğu olduğunu düşünmüyoruz.
"Bizim saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibarettir; konuyla ilgili bilgimiz yok."
İran Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamasında Rüşdi'ye suikast girişiminde bulunan saldırganla "kategorik olarak" hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı: "Saldırganla herhangi bir bağlantıyı kategorik olarak reddediyoruz. Kimsenin İran İslam Cumhuriyeti'ni suçlamaya hakkı yok."
ABD, İran'ı eleştirmişti
ABD Dışişleri Bakanlığı, dün (14 Ağustos) yaptığı yazılı açıklamada Salman Rüşdi'ye yönelik saldırı ile ilgili İran'ı eleştirmişti.
Salman Rüşdi'nin edebi kimliğinin yanı sıra "ifade, din ve inanç ve basın özgürlüğü haklarını desteklediğini" hatırlatan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü hatırlatmış ve "nefret söylemi ve şiddete teşvik de dahil olmak üzere bu hakların altını oymaya çalışan tehlikeli güçlerin" varlığına atıfta bulunmuştu.
Antony Blinken, "İran devlet kurumları, nesiller boyunca Rüşdi'ye karşı şiddeti teşvik etti ve devlet bağlantılı medya, son dönemde hayatına kast edilmesini zevkle seyretti. Bu, alçakça [bir durum]" demişti.
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca ABD ve ortaklarının "bu tehditlere karşı koymak konusundaki kararlılığından vazgeçmeyeceğini ve bunun için ellerindeki uygun her aracı kullanacaklarını" kaydetmişti.
Ne olmuştu?
Uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York şehrinde yaşayan Salman Rüşdi, 12 Ağustos'ta Chautauqua Enstitüsü'nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada bıçaklı saldırıya uğramıştı.
Biri boynundan olmak üzere 10'dan fazla bıçak darbesine maruz kalan Rüşdi, helikopterle hastaneye kaldırılarak ameliyata alınmıştı.
ABD'nin New York Times gazetesine yazılı açıklamada bulunan Salman Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, Rüşdi'nin hayati tehlikeyi atlattığını, ancak karaciğeri ile bir kolunun bıçak darbelerinden ciddi hasar gördüğünü ve bir gözünü kaybedebileceğini ifade etmişti.
California doğumlu 24 yaşındaki saldırgan Hadi Matar, olaydan bir gün sonra ilk çıktığı mahkemede suçsuz olduğunu iddia etmişti.
1980'lerde yazdığı "Şeytan Ayetleri" kitabı sebebiyle Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti. Humeyni'den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu söylemişti.
Salman Rüşdi hakkında75 yaşındaki yazar 19 Haziran 1947'de Hindistan'da doğdu. Genellikle büyülü gerçekçiliği tarihsel kurguyla birleştiren yapıtları öncelikle Hindistan alt kıtasında Doğu ve Batı medeniyetleri arasındaki bağlantılar, bozulmalar ve göçleri ele alır. İkinci romanı Midnight's Children (1981) [Geceyarısı Çocukları] ile 1981 Booker Ödülü'nü kazandı ve yapıtı ödülün 25. ve 40. yıldönümü vesilesiyle iki kez "Tüm Ödül Kazananlar Arasında En İyi Roman" olarak kabul edildi. 1983'te Kraliyet Edebiyat Cemiyeti'ne üye seçildi. 1999'da Fransa'da "Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres" nişanı aldı. 2007'de edebiyata yaptığı hizmetlerden dolayı İngiletere Kraliçesi'nden Sir [şövalyelik] unvanı aldı. 2008'de The Times, 1945'ten bu yana en büyük 50 İngiliz yazar listesinde Rüşdi'yi 13. sıraya yerleştirdi. 2000'den Rüşdi Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor. 2012'de, Şeytan Ayetleri konusundaki tartışmanın ardından bir yaşam muhasebesi olarak kaleme aldığı Joseph Anton: Bir Anı'yı yayımladı. Kaynak: Wikipedia |
(SD)