* Fotoğraf: Canva - Haber: AA
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, dün (30 Ekim) bir açıklama yaparak İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu'nu Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) "terör örgütü" listesine eklemeyi değerlendirdiklerini söyledi.
Baerbock yaptığı açıklamada, "Geçen hafta bir yaptırım paketi daha başlatacağımızı, Devrim Muhafızlarını da terör örgütü olarak nasıl listeleyebileceğimizi inceleyeceğimizi açıkça belirtmiştim" dedi.
Baerbock'un bu açıklaması, İran İslami Devrim Muhafızları Ordusu Başkomutanı Hossein Salami'nin Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolar hakkında yaptığı açıklamanın ardından geldi.
Salami, dün yaptığı açıklamada, "daha önce eşi benzeri görülmemiş bir güç kullanarak protestoları bitireceklerini" söylemişti.
"Başörtüsünü düzgün bağlamadığı" gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolar, 17 Eylül'den bu yana devam ediyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, 15 Nisan 2019'da ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "yabancı terör örgütleri" listesine dahil edilmişti.
İran'dan tepki: "Yasadışı"
Baerbock'un bu açıklamasına, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugün başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.
Kenani, "Devrim Muhafızları Ordusu İran'ın resmi askeri kurumudur, bu tür girişimler yasa dışıdır" açıklamasında bulundu.
Almanya'da İran'a "orantısız şiddet" eleştirisi
Öte yandan, Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Almanya hükümetinin İran'daki gelişmeleri endişeyle takip ettiğini söyledi.
Amini'nin ölümünün ardından haftalardan beri devam eden protestolarda barışçıl gösteri yapan çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden ötürü dehşete düştüklerini belirten Hebestreit, "İran güvenlik güçlerinin göstericilere karşı orantısız güç kullanmasını şiddetle kınıyoruz" dedi.
Steffen Hebestreit, İran'da gazetecilere yönelik devlet baskısını da kınadıklarını vurgulayarak, "İran'da basın ve ifade özgürlüğü yok. İran'da kendi hakları için sokağa çıkan insanların yanında olmak amacıyla kendi olanaklarımızı kullanıyoruz" dedi.
Avrupa Birliği'nin (AB) İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Hebestreit, Almanya federal hükümetinin başka önlemlerin alınmasını da incelediğini kaydetti. (SD)