Siyaset bilimci Jürgen Habermas, dilbilimci Noam Chomsky, romancı Orhan Pamuk ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) genel sekreteri Jean-François Julliard'ın aralarından bulunduğu 260 aydın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a bir mektup göndererek, Mahmoud Ahmadinedjad'ın yeniden seçilmesine neden olan Cumhurbaşkanlık seçimlerini kabul edilmemesi istedi.
İran'da Ahmedinecad ile Mir Hüseyin Musavi'yi karşı karşıya getiren seçimlerin birçok usulsüzlükle lekelendiğini savunan aydınlar, seçim sonrası yükselen protestolar sırasında tutuklananların serbest bırakılması ve İranlı yetkililere ifade özgürlüğünün önemini hatırlatmalarını talep ettiler.
"Seçimler yenilenmeli, bu kez özgür ve adil olmalı"
12 Ağustos'ta gönderilen mektupta imzacılar, seçim sonuçlarının tanınmaması, usulsüzlüklerin bağımsız bir uluslararası komisyonca araştırılması ve en kısa sürede de bu kez özgür ve adil şartlardan bir seçim düzenlenmesi için çağrı yaptılar.
RSF, 22 Haziran'da tutuklanan à Farhikhtegan gazetesi çalışanı İsmail Hagh Parast'ın 6 Ağustos'ta tahliye edildiğini bildirdi. Son olarak da 11 Temmuz'da tutuklanan Macit Saidi, 10 Ağustos'ta özgürlüğüne kavuştu.
Mozafari: Hakkımda suçlamaları bilmiyorum
RSF, Ahmedinecad muhaliflerinin antidemokratik ve insan hakları aykırı olan şartlar altında yargılandıklarını savunarak, "Sanıklar en temel haklarından yoksunlar. Avukat ziyaretinden faydalanamadıkları gibi, seçtikleri avukatların mahkemeye girişleri yasaklanıyor. Duruşma salonlarına bir tek, Tahran Başsavcısı Said Mortazavi'nin yetkilendirdiği avukatlar girebiliyor" dedi.
İnternet üzerinden muhalif düşünceler yaydığı için 9 Temmuz'da tutuklanan gazeteci Kaveh Mozafari, 10 Ağustos'ta Ayetullah Şah Rudi'ye tutuklandığından beri karşılaştığı hak ihlalleri sıralayan bir mektup gönderdi. Mektubunda Mozafari, "Tutuklandıktan bir ay sonra dahi hakkımdaki suçlamalar konusunda bir fikrim yok. Hangi temelde bana, 'ülke güvenliğine karşı eylemde bulunmak' ve 'kamu düzenini bozmak' ve 'kamu malına zarar vermek' suçlamaları yöneltildi? Çünkü ben, bu temel değil, özel yaşamım ve inancım temelinde sorgulandım" diye sordu.
Gazeteci, yetkililerin Evin Cezaevi'nde işkence yapıldığı iddialarını reddetmelerine karşın, baskılar ve psikolojik şiddetin bir gerçek olarak yaşandığını, yurttaşların en temel haklarının da çiğnendiğini belirtti.
Ayrıca, Nesrin Soutodeh, Muhammed Mustafa, Abdulsamet Khoramshahi ve Mina Jafari, 11 Ağustos'ta Ayetullah Şah Rudi'ye bir mektup göndererek, 8 Ağustos'ta yargılamaların yürütüldüğü mekanlara alınmamalarını protesto ettiler. Avukatlardan Soutodeh, tutuklanmakla tehdit edildiğini da bildirdi. (EÖ)