İran'da 36 üniversite, 77 akademik alanda kadınlara eğitim vermeyeceğini açıkladı.
Önümüzdeki eğitim döneminde, Haziran ayı sonunda sınava giren 1 milyon 660 bin kişiden üniversiteye hak kazanan 935 bin kişinin 13 Ağustos'a kadar okumak istedikleri bölümü ulusal eğitim kurumuna bildirmeleri ve ajanstan onay gelmesi için beklemeleri istendi.
Ancak İran'dan yayın yapan RoozOnline haber sitesine göre, İran Eğitim Bakanlığı akademik değerlendirme biriminin bu kısıtlamaya karşı çıktığı ve kararın tekrar gözden geçirilebileceği söyleniyor.
Birimin bir üyesinin yaptığı açıklamaya göre, bu karar İran'da kadınların üniversite eğitimi alamayacağı anlamına gelmiyor çünkü her üniversite kendi politikalarını izliyor ve kadın öğrenciler bu 36 üniversite dışındaki okulların istedikleri bölümüne başvurabilecek.
Bilim Bakanlığı: Bazı meslekler kadının doğasına uygun değil
Bilim Bakanlığı'nın eğitimin yaygınlaşmasından sorumlu müdürü Seyid Abofazi Hassani'nin konuyla ilgili ilk açıklaması şöyle:
"Üniversiteler giriş sınavlarının sonuçlarının yanısıra toplumun ihtiyaçlarını da gözönünde bulunduruyor. Tarım mühendisliği ve madencilik gibi ağır iş gücü gerektiren bazı alanlar, kadınların doğasına uygun değil. Geçmiş tecrübeler gözönüne alındığında kadınların bu bölümlerden mezun olsalar bile bu alanlarda aktif çalışmıyorlar. Bu da üniversite mezunlarının işsiz kalmasıyla sonuçlanıyor."
Ancak birkaç gün sonra yeni bir açıklama yapan Hassani, "Kadınları almayacağını söyleyen üniversitelerden, bu kararlarının nedenini açıklamalarını istedik. Çünkü eğer bir üniversite sadece kadınları ya da erkekleri alacağını açıklıyorsa, böyle bir cinsiyet ayrımı için gerekli altyapıları oluşturmalıdır."
"Kadının kamusal alandaki varlığına tahammülsüzlük"
İran'da kadın ve çocuk hakları konusunda çalışmalarıyla tanınan avukat ve insan hakları aktivisti, 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi, Birleşmiş Milletler'i (BM) acilen konuyu araştırmaya ve bu kararı kadın haklarını baltalayan bir hareket olarak tanımlamaya çağırdı.
Ebadi, BM İran İnsan Hakları Raportörü Ahmed Şahed'e yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi:
"Bu, kadınların kamusal alandaki varlığına tahammül edemeyen ve evlerinin içindeki özel alana döndürmeye çalışan bir İslam Cumhuriyeti politikasıdır.
"Cinsiyet ayrımı politikası, kadının evdeki ve aile içindeki rolünü güçlendirmeye ve toplumdaki önemli rollerini azımsamaya yönelik patriarkal kültürün empoze edilmesi anlamına gelir."
Kadınlara yasak bölümler
İran'da kadınların en çok başvurduğu bölümler ampirik bilimler, insani bilimler, sanat ve yabancı diller.
Yasaklananlar arasında ise muhasebe, mühendislik, kimya, İngiliz literatürü, otel işletmesi gibi bölümler var.
UNESCO'ya göre, İran kadın öğrenci oranı en yüksek ülke. Üniversite mezunlarının yüzde 60'ını kadınlar oluşturuyor. (ÇT)
* Bu haberi Huffington Post ve RoozOnline'dan derledik.