İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yolsuzluk olduğunu söyleyerek itiraz eden adaylardan Mohsen Rezai, itirazını geri çektiğini açıkladı.
İran merkezli Press TV'nin haberine göre Rezai, "Siyasi, toplumsal ve güvenlikle ilgili durum, hassas bir aşamaya geldi; bu seçimlerden daha önemli" dedi.
Rezai yüzde 1,73 oyla seçimlerden üçüncü sırada çıkmıştı. Anayasayı Koruma Şurası, dün seçimlerin yenilenmeyeceğini, Mahmud Ahmedinecad'ın cumhurbaşkanlığını resmen kazandığını duyurmuştu.
Ahmedinecad'ın karşısındaki en güçlü aday Mir Hüseyin Musavi, diğer adaylar Mehdi Karubi ve Rezai, seçimlerle ilgili 600 usulsüzlük vakası olduğunu belirterek itiraz etmişlerdi.
İtiraz süresi beş gün uzadı
Bu arada, ülkenin en güçlü siyasi figürü Dini Lider Ali Hamaney, bugün dolacak olan seçimlere itiraz süresini beş gün daha uzatmayı kabul etti. Anayasayı Koruyucular Şurası, itirazları incelemek için daha fazla süreye ihtiyaç duyduğunu Hamaney'e yazmıştı.
Tahran'da gösteriler durdu
BBC'nin haberine göre, başkent Tahran'da polisin ve hükümete bağlı milislerin sıkı denetimiyle, protesto gösterileri durdu. Ülkede dini lidere bağlılığıyla bilinen seçkin askerlerin oluşturduğu Devrim Muhafızları, gösterileri bastıracağını duyurmuştu. Habere göre, kent sakinleri, başkent sokaklarının sakin olduğunu ancak muhaliflerin protestolar sırasında ölenler için yas çağrısında bulunduklarını söylüyor.
Press TV'nin haberine göre, Tahran Emniyeti, Musavi'nin seçim kampanyası için kullanılan bir bina için, "ülkenin güvenliğine karşı psikolojik savaş yürütülen bir karargah tespit edildi" diye açıklama yaptı.
Britanya ve İran diplomatları sınırdışı etti
İran iki Britanyalı diplomatı "statüleriyle bağdaşmayan faaliyetler" içinde olmakla suçlayarak sınırdışı etti. Bunun üzerine Britanya da eşdüzeydeki iki İranlı diplomatın ülkeyi terk etmesini istedi. BBC'ye göre, İran'ın suçlaması, diplomasi dilinde "casusluk" anlamına geliyor.
Britanya merkezli Daily Telegraph, İran'ın Britanya'yı hedef almasını "İran'ın dini liderliği Başkan Obama'nın Müslüman dünyasına yaptığı kurlardan ABD'nin eskisi kadar uygun bir hedef olmayacağını görüp, Britanya'yı vurmaya karar verdi. Tabi BBC Farsça televizyonunun sokaklardaki şiddet manzaralarını İran halkına göstermesine de öfkelendiler" diye yorumladı.
ABD'de benzin kararı
ABD Temsilciler Meclisi İran'a benzin satan şirketlerin desteklenmemesi kararı aldı. İsviçre şirketleri Vitol ve Glencore, İsviçre-Hollanda ortaklığı Trafigura, Fransa merkezli Total ve Britanya merkezli British Petroleum İran'a benzin sağlayan şirketlerden. (TK)