Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan Newsweek dergisi yetkilileri, İran'da tutuklanan deneyimli muhabirleri MaziarBahari'nin "İran yasalarının sağlayabileceği bütün haklardan yararlanmasını" istedi.
İran'da 12 Haziran'da gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad'ın Mir Hüseyin Musavi'yi yenerek kazandığı ifade edilen tartışmalı seçimler, başkent Tahran ve başka yerleşimlerde aralıksız sokak protestolarının yaşandığı bir süreci de başlatmış oldu.
CPJ: Hükümetin gizleyecek bir şeyi mi var?
ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Tahran'dan tutuklanan ve gözaltına alınan habercileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmasını istedi.
Bir yazılı açıklama yapan CPJ, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Muhammed Abdel Dayem, "Gazetecileri kaleme aldıkları haberler veya makaleler nedeniyle alıkoymak, hükümetin gizleyecek şeyleri bulunduğuna işaret eder" dedi.
Newsweek dergisi, Bahari'nin kendilerini tanıtmayan kişilerce gözaltına alındığını, dizüstü bilgisayarı ve bazı video bantlarına el konulduğunu ancak muhabirlerinin somut olarak neyle suçlandığı konusunda bilgilendirilmediklerini duyurdu.
RSF: İran, En büyük ikinci cezaevi
İran'da basın özgürlüğüne yönelik sayısız ihlal yaşandığına işaret eden diğer bir uluslararası örgüt olarak Sınır Tanımaya Gazeteciler (RSF) de, hapisteki 33 gazeteci ve muhalif İnternet günlük sahipleriyle (blog) İran'ın, Çin'den sonra "gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi" durumuna geldiğini duyurdu.
Tahran Savcısı Saïd Mortazavi'nin evlerinde bulunmayan gazetecilere davetiye çıkardığını anımsatan RSF, "Toplumsal eylemler sırasında başvurulan şiddetin, İranlı gazetecilere karşı yeni tutuklamaların ve yabancı meslektaşlarına yönelik yeni sınırdışı uygulamalarının habercisi olmasından endişe ediyoruz" mesajı yayımladı.
Ahmedinecad'a muhalif olan reformcu Mehdi Karubi'nin sahibi olduğu İtimat Meli gazetesinin yazı işleri müdürü Mohammad Ghochani, 18 Haziran gecesi Tahran'daki evinden tutuklandı.
Ghochani'nin başında bulunduğu Şark, Hammihan ve haftalık Saharvand emroz gazetelerinin yayınıysa daha önce durdurulmuştu. Ghochani'nin Evin Cezaevi'ne gönderildiği tahmin ediliyor.
Kadın hak savunucuları da tutuklandı
http://azadiezan.blogspot.com adresinde faaliyet gösteren İnternet günlüğünün sahibi ve insan hakları savunucusu Shiva Nazar Ahari de, 14 Haziran'da Tahran'da tutuklanmıştı.
RSF, 20 Haziran'de evlerinde arama yapılan Bahaman Ahamadi Amoee ve eşi Jila Baniyaghoob'un tutuklandıkları, gazeteci eşlerin muhtemel olarak Evin Cezaevi'ne gönderildiklerini bildirdi.
Uluslararası Kadın Medya Vakfı'nın (International Women's Media Foundation) bu yıl verdiği Cesur Gazetecilik Ödülü'nü almaya hak kazanan Jila Baniyaghoob Canon Zeman Irani (http://irwomen.net) adında bir feminist haber sitesinin başında bulunuyor. Eşi de, reformcu çevrelerde faaliyet gösteren birçok gazetede çalışıyordu.
Ayrıca RSF, İranlı Gazeteciler Derneği başkanı Ali Mazroui'nin de 20 Haziran sabahı tutuklandığını da teyit ettiklerini bildirdi.
BBC muhabiri: Büro dışına çıkmamız yasak
BBC muhabiri Jeremy Bowen, izlenimlerini "haber toplamak üzere büro dışına çıkmamız yasak. Kent merkezine binlerce güvenlik görevlisinin, ellerinde coplar ve silahlarla sevkedildiği yönünde güvenilir bilgiler aldık" sözüyle aktardı.
BBC'nin Tahran muhabiri Jon Leyne ile ilgili ise İranlı yetkilileri 24 saat içerisinde sınırdışı etme kararı almışlardı. Leyne, "eylemcilere destek vermek" ile suçlanıyor. (EÖ)