* Fotoğraf: gaystarnews.com
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hengaw İnsan Hakları Örgütü, pazar günü (4 Eylül) yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti'nin eşcinselliği özendirdiği iddiasıyla iki LGBTİ+ aktivistine ölüm cezası verdiğini bildirdi.
İran'daki insan hakları ihlallerini raporlayan Kürt sivil toplum örgütü Hengaw'a göre, "Her ikisi de LGBTİ+ topluluğu aktivisti olan Nakadeh'ten Zahra Seddighi (31) ve Urmiye'den Elham Choobdar (24) ölüme mahkûm edildi. "Yeryüzünde fitne çıkarmaktan" iddiasıyla yargılanan LGBTİ+ aktivistleriyle ilgili kararı, Urmiye Devrim Mahkemesi verdi.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü, kararın aktivistlere son birkaç gün içinde Urmiye Merkez Hapishanesi Kadın Koğuşu'nda açıklandığını söyledi.
Bağımsız İran haber kaynağı "1500tasvir" de cezayı doğruladı ve aynı gün (4 Eylül) "Eşcinsel hakları aktivistleri #ZahraSeddighi (31) ve #ElhamChoobdar (24) ölüme mahkûm edildi" diye yazdı.
Seddighi, İran Lezbiyen ve Trans Ağı (6Rang) tarafından 7 Aralık 2021'de yayımlanan mesajında şöyle demişti: "Biz LGBTİ+'ların nasıl bir baskıya maruz kaldığımızı bilmenizi istiyorum. Duygularımız için hayatımızı riske atıyoruz ama yine de gerçek benliğimizi bulacağız. [...] Umuyorum ki bir gün hepimiz ülkemizde özgürce yaşayacağız. [...] Şimdi, özgürlüğe doğru bir yolculuğa çıkıyorum. Umarım güvenli bir şekilde ulaşabilirim. Bunu başarırsam, LGBTİ+'lara sahip çıkmaya devam edeceğim. Onların arkasında duracak ve sesimi yükselteceğim. Başaramazsam, bu davaya hayatımı vermiş olacağım." |
TIKLAYIN - İran'da LGBTİ+ ve kadın, Türkiye'de mülteci olmak
Homosexual rights activists #Zahra_Seddighi (31) and #Elham_Choobdar (24) have been sentenced to death. pic.twitter.com/SvlGYUGjYU
— 1500tasvir_en (@1500tasvir_en) September 4, 2022
Avukatıyla görüştürülmedi
Hengaw raporunda, Zahra Seddighi'nin gözaltında tutulduğu süre boyunca avukatıyla görüşme hakkından mahrum bırakıldığını ve güvenlik görevlilerinin, sözlü tacizine maruz kaldığı belirtildi.
Gözaltında tutulduğu süre boyunca Seddighi'nin kimliğine ve dış görünüşüne hakaret edilmesinin yanı sıra, infaz edilmek ve iki çocuğunun velayetinden mahrum bırakılmasıyla tehdit edildiği de kaydedildi.
Uluslararası Af Örgütü, Seddighi'nin Ekim 2021'de Türkiye'de iltica başvurusu yapmak üzere sınırdan geçmeye çalışırken İslam Devrim Muhafızları (IRGC) tarafından yakalandığını açıklamıştı.
Türkiye'den tepkiler
Karara Türkiyeli LGBTİ+ ve kadın örgütleri de tepki gösterdi.
Türkiyeli LGBTİ+ aktivisti Semih Özkarakaş, Seddighi için bir çizim yaptı.
Kadın Savunması Ağı ise dün (6 Eylül) Kadıköy'de basın açıklaması düzenleyerek şöyle dedi: "İran'da iki lubuna LGBTİ+ hakları mücadelesi yürüttüğü gerekçesiyle idam cezası verildi. 'Gericiliğin, homofobinin, transfobinin karşısında yaşasın feminist dayanışmamız! İranlı lubunlar yalnız değildir!"
İran’da iki lubuna LGBTİ+ hakları mücadelesi yürüttüğü gerekçesiyle idam cezası verildi.
— Kadın Savunması (@kadinsavunmasi) September 6, 2022
"Gericiliğin, homofobinin, transfobinin karşısında yaşasın feminist dayanışmamız!" diyerek Kadıköy'de eylem yaptık.
İranlı lubunlar yalnız değildir! pic.twitter.com/aDHxErZLSA
İran'da LGBTİ+ olmak1979 İran Devrimi'nden itibaren İran'da LGBTİ+'ların cinsel, duygusal, romantik ilişkilenmeleri suç olarak kabul ediliyor. Bu ilişkilenmelerdeki en üst ceza ise ölüm cezası. 30 Temmuz 1991'de İran Meclisi tarafından onaylanan İran Ceza Kanunu'nun 108-140 arasındaki maddeler, LGBTİ+'lar ile ilgili sorunlar ve buna ilişkin cezalara değiniyor. LGBTİ+'ların ilişkilenmeleri "suç" olarak kabul edildiği için, ilk olarak ifşa oldukların/edildiklerinde bu "suçun" cezası 100 kırbaç. Eğer üç kez ifşa edilirler ve her seferinde ceza alırlar ise, dördüncü suçlamada idam cezası uygulanıyor. Al-Fatiha Foundation'a göre 1979'dan bu yana İran'da yaklaşık olarak 4000 LGBTİ+ idam edildi. |
(TY)