İran'da iki kardeş, Zohreh ve Azar Kabiri-niat "zina" suçlamasıyla recme mahkum oldu.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), recm cezasının insan haklarına ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu hatırlatarak İranlı yetkililerden derhal uygulamayı durdurmasını istedi.
Delil yok, mahkumiyet var
27 ve 28 yaşlarındaki iki kadının bir diğer kardeşi ve onların eşleri, 4 Şubat 2007'de Zohreh Kabiri-niat'ın kocasının şikayeti üzerine tutuklanmıştı.
Beş kişi Mart'ta görülen davada "yasak ilişkide bulunmak" suçlamasıyla kırbaç cezasına mahkum oldu. Fakat bu cezanın infazının ardından iki kadına "zina" suçlaması da yöneltildi. Her ikisi de bu suçlamanın sonucunda ölüm cezasına mahkum oldu.
Avukatlarının bu yönde bir kanıt olmadığına dair itirazı yüksek mahkeme tarafından reddedildi.
Moratoryum uygulanmıyor
Aralık 2002'de Adalet Bakanı Ayetullah Şahrudi'nin recm cezasına yönelik bir moratoryum ilan ettiğini hatırlatan UAÖ, buna rağmen mahkemelerin ölüm cezası vermeye devam ettiğini söyledi.
Mayıs 2006'da bir kadın ve bir erkeğin taşlanarak öldürüldüğünü vurgulayan örgüt Temmuz 2007'de de bir erkeğin aynı şekilde öldürüldüğünü ekledi. Yetkililer daha sonra bu infazın bir "hata" olduğunu açıkladı.
2006'da bir grup İranlı hak savunucusu Recmi Sonsuza Dek Durdurun başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanya sayesinde beş mahkum ölüm cezasından kurtuldu. UAÖ, halen 11 kadın ve iki erkeğin infaz edilmeyi beklediğini belirtti.
"İslam Devriminin sonucu"
20 Kasım 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Üçüncü Komitesi İran'ın insan hakları karnesini eleştiren ve hükümetten bu tip insanlık dışı cezalandırmalara son vermesini isteyen bir karar çıkardı.
Kararda, Genel Kurul işkence, kırbaç cezası, ampütasyon, halka açık cezalandırma, recm, çocukların infaz edilmesi ve kadınlara yönelik şiddetten "ciddi olarak endişe duyduğunu" belirtmişti.
IPS'in telefonla konuştuğu 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi "Herkese, bu tip cezaların İslam Devrimi'nden sonra geldiğini hatırlatmak isterim. Defalarca İran ceza kanununun gözden geçirilmesini talep ettik ama yetkililerden bir cevap alamadık" demişti. (EÜ/NZ)