İran'dan, Şii liderlerden Ayetullah Hüseyin Ali Muntazari'nin dün tarihsel Kum kentindeki cenaze töreninin hükümet karşıtı gösteriye dönüştüğü haberleri gelirken sürgündeki İranlı muhaliflerden Bahman Dusti bianet'e verdiği demeçte 18-28 Aralık arasında on gün sürecek Aşura günlerinin İran muhalefetinin yeni bir demokrasi atılımına tanık olacağını söyledi..
Reformcular, 87 yaşında kalp krizi geçirerek ölen muhalif din adamı Muntazari'yi, hareketin dini lideri olarak görüyordu.
Görgü tanıkları, cenaze törenine katılan yüz binlerce kişinin hükümet karşıtı sloganlar attığını ve muhalefeti temsil eden yeşil bayraklar taşıdığı belirtti. Polisin, taş atan bazı göstericilerle çatıştığı da bildirildi.
1979 İslam Devrimi'nin liderlerinden olan Muntazari, daha sonra muhalefetin yanında saf tutumuş ve hükümetin son cumhurbaşkanlığı seçiminde hile yapıldığını söyleyerek protesto düzenleyen göstericilere karşı şiddete başvurmasını sert bir dille eleştirmişti.
İmam Hüseyin için yas törenleri protestoya dönüşecek
Şiiler İmam Hüseyin'in 680'de Kerbela savaşında şehit edilmesini on gün yas tutarak anıyorlar.
Gençler yoğun cep telefonu mesajlarıyla ve internet haberleşmesiyle İmam Hüseyin için düzenlenecek yas törenlerini İslamcı rejimin baskılarına, kitleselleşen yoksulluğa, yolsuzluklara ve ülkenin dünyadan tecrit edilmesine karşı protesto yürüyüşlerine dönüştürme çağrısında bulunuyor.
Muhalefetin gençler, kadınlar, işçiler, işsizler ve ezilenlerin oluşturduğu ağlarda izleyecekleri taktikler üzerinde mutabakat sağladığını söyleyen Dusti, bunu şöyle özetliyor: "Geçmişin popüler dinsel kavramlarını arıtarak bunları baskıya karşı bilinçli siyasal eyleme dönüştürmek."
Dusti, Karl Marx'a atıfta bulunarak, "Marx, dinin baskıya karşı bir protesto, ezilenlerin ah çekmesi" olduğunu söylemişti diyor.
"İran'da dini oligarşiye karşı özgürce gösteri yapma hakkından yoksun bırakılan muhalefet artık kitleleri devlet dininin afyonlu etkisinden kurtarmakta kararlı, bunun için toplanma fırsatı buldukları her yerde halkın arasına karışacak ve onların baskıya karşı çıkma arzularına tercüman olacak."
Dusti, bununla birlikte rejimin kanlı bir bastırma girişiminde bulunması tehlikesinin de varlığına dikkat çekiyor.
Bu yıl Aşura'da yeşil bayraklar öne çıkıyor
"Baskıdan sıyrılmaya başlayan halk büyük kentlerde sokaklara ve meydanlara dökülür dökülmez hiç şüphesiz bunları hükümeti zorla devirme girişimi olarak görecek ve halkın üzerine Devrim Muhafızları ile Besic milislerini gönderecekler," diyor sürgündeki muhalif.
"Son isyanlarda kazanılan sonuçları pekiştirmek ve korumak için Aşura eylemlerinin amacının başlıca büyük kentlerde halkın büyük çoğunluğunu nihai başkaldırıya hazırlamak için yürünecek uzun barışçı mücadeleler sürecinde yeni bir adım atmak olacağı unutmamalı."
Dusti, bu "uzun sürecin" bir yıl da beş yıl da olabileceğini söylüyor: "Nihai savaş için şartların uygun olup olmadığına ancak zaman karar verebilir."
Aşura törenlerinde rengârenk bayraklar dalgalandırmak çok eski bir gelenek. Her yıl bu günlerde kırmızı, siyah, yeşil ve başka renkte bayraklar İran'ın büyük kentlerini dolduruyor.
Dusti bu yıl yeşil bayrakların öne çıkacağını söylüyor.
"Yeşil bayraklar, dini oligarşiyi bir seçime zorlayacak. Ya yas tutan Şiileri, muhalefetin bayrağını kaldırıp bin dört yüz yıllık tarihsel protestolarını güncelleyerek süre giden adaletsizliğe karşı siyasi bir protestoya dönüştürdükleri için cezalandıracak, ya da kenara çekilip hak hareketinin nihai amacına, serbest seçimler ve laik demokrasiye doğru ilerleyişini seyredecekler. (EK)