Birleşmiş Milletler (BM) İran’a yaptığı Cenevre 2 davetini geri çekti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov çağrıyı geri çekmenin BM’nin imajını zedelediğini söyledi, kararın “hatalı olduğunu ama bir felaket anlamına gelmediğini” ifade etti.
Yarın İsviçre'nin Montrö kentinde başlayıp iki gün sonra Cenevre'de devam edecek konferansta başarı sağlanabilmesi için İran'ın da katılımının gerekli olduğuna inandıklarını tekrarladı.
Lavrov bu durumun İslam dünyasındaki ayrılıkları daha da derinleştireceği uyarısında bulundu ve terörle savaş için küresel düzeyde gösterilen çabaları olumsuz etkileyeceğini de ifade etti.
İran’dan yapılan açıklamada ise BM’nin davetin geri çekilmesi kararını baskı altında aldığı iddia edildi.
Kriz çıkmıştı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon İran’ın Suriye’de bir geçiş hükümeti kurulması konusunda olumlu rol oynamasına dair güvenceler aldıktan sonra İran'ı da Suriye konferansına davet etmişti.
İran da karşılık olarak BM'den gelen daveti ön koşulsuz kabul ettiğini açıklamıştı.
Ancak İran’ın konferansa çağrılması bir krize neden olmuş, ABD çağrının geri çekilmesini istemiş, SMDK da bu durumda Cenevre 2’ye gelme kararını askıya aldığı duyurmuştu.
Davetin geri çekilmesinin ardından açıklama yapan BM sözcüsü kararın gerekçesini İran'ın Suriye'de geçiş hükümeti kurulması planına destek vermemesi olduğunu söyledi.
SUK konferansta yok
Cenevre 2 öncesi önemli bir başka gelişme de Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) kanadında yaşandı.
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) tüm heyet ve kurumlarıyla dahil olduğu SMDK’dan çekildiğini açıkladı.
SUK’un kararının SMDK’nın Cenevre-2 Konferansı'na katılması dolayısıyla alındığı duyuruldu.
SUK Başkanı George Sabra’nın imzasıyla yayınlanan açıklamada Suriye rejimiyle herhangi bir diyaloğa oturmama kararı hatırlatıldı.
Açıklamada, “11-12 Ekim 2013’te düzenlenen toplantıda SUK genel sekreterliğinin Cenevre-2’ye katılımı reddetme ve SMDK’nın katılım kararı alması durumunda, koalisyondan çekilme yönünde aldığı kararı uyguladıkları” belirtildi. (YY)