* Fotoğraf: Abdurrahman Gök / MA
İran'ın başkenti Tahran'ın sembolik yapılarından Azadi (Özgürlük) Kulesi'nin önünde dans ederken çekilen videoları sosyal medyada viral olan Instagram bloggerları Astiaj Haghighi ve Amir Mohammad Ahmadi, tutuklandıktan aylar sonra toplam 21 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) paylaştığı bilgilere göre, Haghighi ve Ahmadi, dans ettikleri video sosyal medyada yayıldıktan sonra 1 Kasım 2022 tarihinde tutuklanmıştı.
The Guardian gazetesinin AFP haber ajansından aktardığına göre, çift, "yolsuzluğu ve fuhuşu teşvik etmek" ve "ulusal güvenliği bozmak amacıyla bir araya gelmek" suçlarından 10'ar yıl, 6'şar ay hapis cezası aldı. Çifte ayrıca internet kullanma ve İran dışına çıkma yasağı da getirildi.
HRANA'nın çiftin ailelerine yakın kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, çift mahkeme süreci boyunca avukatlarla görüştürülmedi ve kefaletle serbest bırakılmalarını sağlama girişimleri de reddedildi.
"Böyle bir gaddarlığı hak etmiyorlar"
20'li yaşlardaki Astiyaz Haghighi ve nişanlısı Amir Mohammad Ahmadi, romantik bir şekilde dans ettikleri videonun viral olmasının ardından tutuklanmıştı. Videoda genç kadının başörtüsü takmadığı görülüyordu.
İran'da kadınların kamusal alanda dans edilmesine izin verilmiyor.
ABD'de yaşayan İranlı aktivist Masih Alinejad, çiftin videosunu sosyal medya hesabından paylaşarak ikilinin "İran'daki 'Kadın, Yaşam, Özgürlük' devrimine destek için sokaklarda dans ettiğini" yazdı:
"Böyle bir gaddarlığı hak etmiyorlar."
For the crime of dancing, these two young Iranians have been sentenced to 10 years and 6 months in prison.#AstiyazhHaghighi 21 & #AmirMohammadAhmadi,
— Masih Alinejad (@AlinejadMasih) January 30, 2023
22 danced in the streets in support of #WomanLifeFreedom revolution in Iran.
They don't deserve such brutality.#MahsaAmini pic.twitter.com/Bs9VxqnxFV
Azadi Kulesi hakkında
1970'li yıllarına başında, İran'ın son şahı Muhammed Rıza Pehlevi döneminde Şahyad (Şah'ın Anısına) adıyla da açılan kulenin ismi şahın 1979'da devrilmesinden sonra İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte 'Azadi' yani Özgürlük Kulesi olarak değiştirildi.
Euronews haber sitesinin aktardığına göre, Tahran'ın ana simgelerinden biri olan "fütürist" yapının mimarı İran'daki rejim tarafından tanınmayan Bahai inancının bir üyesi ve halen sürgünde yaşıyor.
Jîna Mahsa Amini protestoları hakkında
22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, İran'da "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından 13 Eylül 2022'de gözaltına alındıktan üç gün sonra, 16 Eylül'de hayatını kaybetti. Amini'nin ölümünün ertesi günü başlayan protestolar ise o günden bu yana devam ediyor.
HRANA'nın 1 Şubat 2023 tarihi itibariyle paylaştığı verilere göre, İran güvenlik güçlerinin şiddetle bastırmaya çalıştığı protestolarda bugüne kadar 527 kişi hayatını kaybetti; bu kişilerin 71'i 18 yaşından küçüktü. Protestolarla bağlantılı olarak bugüne kadar dört kişinin idam edildiği ülkede, toplam gözaltı ve tutuklama sayısının 19 bin 603 olduğu tahmin ediliyor. (SD)