Irak'ta parlamento seçimleri için oy kullanma oranı, yetkililerin ilk açıklamalarına göre yüzde 62 oldu.
28 milyon nüfuslu ülkede kayıtlı 19 milyon seçmen var. Önceki gün (7 Mart) yapılan oy kullanma işleminin ilk sonuçlarının bu hafta sonu açıklanması bekleniyor.
325 sandalyeli parlamento için 300'den fazla siyasi parti ve oluşumda 6 binden fazla aday seçime katıldı. Seçim sonucunda bir koalisyon hükümeti oluşması bekleniyor. Seçimlerde üç ittifakın oylaırn çoğunu toplaması bekleniyor.
Şimdiki Başbakan Nuri El Maliki'nin liderliğindeki "Hukuk Devleti İttifakı" çoğunlukla Şii kesimlerden oluşuyor, ancak bu ittifakta Şii olmayan unsurlar da var. Öne çıkan bir başka ittifak eski Başbakan Ayad Allavi'nin liderliğindeki El Irakiye ya da diğer adıyla Irak Milli Hareketi. Bu ittifakta Şiiler ve güçlü Sünni gruplar yer alıyor. Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi de bu ittifakta. Üçüncü grupsa, Irak Milli Cephesi. Bu ittifakta etkili önderleri arasında Amar El Hakim, Muktada El Sadr, Ahmet Çelebi, eski Başbakan İbrahim El Caferi'nin yer aldığı dini gruplar bulunuyor.
IPS'in analizine göre, El Irakiye Arap dünyası yanlısı bir dış politikayı savunurken Maliki ve Şiiler İran'la yakınlaşmaya eğilimli ve Sünni Arap ülkelerle, özellikle Suudi Arabistan'la ilişkilere mesafeli duruyor.
Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği'yle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin önderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi'nin oluşturduğu "Kürdistan İtttifakı"nınsa, oluşacak bir koalisyon hükümetinde anahtar rol oynaması bekleniyor.
Seçimlerin sonucunda gündeme gelecek ana konular, ülkede güvenlik ve hizmetler. Seçim günü Bağdat, Felluca, Bakuba ve Musul'da gerçekleşen saldırılarda 35'ten fazla kişi hayatını kaybetti. Bağdat'ta saldırı sonucu çöken bir binada 25 kişi öldü.
Ancak siyasi uzmanlar, bir hükümetin oluşmasının aylar alabileceğini söylüyor. 2005'te, oy kullanma oranının yüzde 75 olduğu parlamento seçimlerinden sonra bir hükümetin oluşması yaklaşık beş ay sürmüştü. Ancak bazı uzmanlara göre, Iraklı siyasetçiler bu süreçten gereken dersi çıkardı ve seçim öncesi yapılan koalisyon hesapları ve tartışmaları sayesinde hükümetin oluşması bu kez daha kısa sürebilir. (TK)
* Bu haberde IPS, pukmedia, BBC ve uluslararası ajanslardan yararlandık.