Murat Kara, Körfez Savaşını 12 yaşında yaşamış, 5 yıldır Türkiye'de, İstanbul Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü 2. sınıf öğrencisi.
Irak'taki tıp eğitimini yarıda bırakan Ç.Beyatlı şimdi sosyoloji okuyor.
Hukuk öğrencisi Deniz Som ise ailesiyle birlikte Körfez Savaşı'nda Türkiye'ye sığınanlardan. Saddam'la Bush'u, madalyonun iki yüzü gibi görüyor ve "Denize düşen yılana sarılır. Şu anda Saddam rejiminden kurtulmanın tek yolu bu," diyor.
Nick Lester ve Sean Meehan Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyorlar, savaşa karşı çıkıyorlar.
Kara: İç savaştan korkuyorum
Murat Kara, "ABD'nin demokrasiden çok ekonomik çıkarları için ülkemi bombaladığını çok iyi biliyorum" diyor ve ekliyor: "Saddam'ın yok olması için kısa süreli de olsa ABD'ye katlanırım."
"Körfez Savaşı'nda aslında savaş yoktu. Sadece ABD bombalıyor, biz de her gün ölümü bekliyorduk. Her yer alev alevdi. yakınlarımızı kaybetmiştik ancak güneşin doğuşunu görebildiğimiz için kendimizi şanslı hissediyor, bunun için de şükrediyorduk. "
Kara'ya göre; ABD bombaları Irak'ın alt yapısını yok etti ama "Saddam baskısından kurtulmanın başka yolu yok".
Kara, daha çok iç savaştan korkuyor; Saddam yanlılarıyla Saddam karşıtlarının birbiriyle çatışmasından, kardeşin kardeşi öldürmesi korkusu yaşıyor.
"Bu savaş, halkın kurtuluşu olabilir. Birinci düşman Saddam. Ondan kurtulalım da her şey yavaş yavaş düzelir. Hiç kimse ABD'nin kötülüğünü bizden iyi bilemez. Irak'a kimyasal silah satan da Irak'ın petrollerini alan da ABD. Halk kimin umurunda ama yine de düşmanımın düşmanı benim dostum sayılır. "
Bayatlı: Saddam ile Bush arasında fark yok
Ç. Bayatlı, Irak'tan önce daha 18 yaşında bile değilken ABD'ye gitmiş, oradan da Türkiye'ye gelmiş, şimdi 27 yaşında.
Ona göre, "Saddam'la Bush arasında bir fark yok," ama. "Saddam giderse Irak halkı kurtulur."
Bayatlı, eski günlerini hatırlayınca, "askerler bizi sınıflardan zorla alıp Saddam'ın konuşma yapacağı meydanlara götürür, baskı ve ölüm tehdidiyle slogan attırırlardı" diye anlatıyor.
Som: Halkın kurtuluşu olabilir
Deniz Som ilk ABD bombalarını kahvaltı sofrasında yaşadığını anlatıyor, 11 yaşında.
"Mülteci kampında yaşadıklarımı unutamıyorum. Savaştan nefret ediyorum ama bu Irak halkının kurtuluşu olabilir. "
Lester: Savaş hiçbir şeyin çözümü değil
Nick Lester (23), Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler öğrencisi. Lester, 11 Eylül saldırısını hatırlayınca yeniden o korku dolu günlere dönüyor.
"11 Eylül'deki terörist saldırının ardından ABD Afganistan'a saldırdı. Dünya Ticaret Merkezi'nde olduğu gibi orada da çok insan öldü."
Lester, Irak savaşında ise Bush'un yalnız kaldığını düşünüyor, bu savaşı Amerikalıların bile istemediğini söylüyor.
"Savaş, hiçbir şeyin çözümü değil. Savaşın tek nedeni ekonomik değil. Bush, Saddam'ın terörü da beslediğini düşünüyor. Yine de savaş yerine demokratik çözüm bulunabilirdi. "
Meehan: Konsolosluk ABD'ye geri çağırdı
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Sean Meehan, 23, de diplomatik çözümden yana.
"Saddam bir terörist ama Irak halkı masum, Saddam'ın günahının halka ödetilmesi doğru değil."
Meehan'in görüşmemizin ertesi günü ABD İstanbul Konsolosluğu'ndan gelen çağrıyla alel acele ülkesine geri döndüğünü öğrendik. (EM/NM)
* Bianet'te 28 Mart günü yayınlanan yazıyı tekrar hatırlatıyoruz.