Komite tarafından yapılan toplantılarda, Irak'ta çalışacak firmaların teminat sorunlarının çözümü amacıyla Bayındırlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Eximbank tarafından çalışma yapılması benimsendi.
Bu çerçevede, uzun vadeye yayılan projelerde bankaların yeterli bulunmayan teminatları için Hazine devreye girecek. Dış kredi sorunlarının çözümü için de Hazine tarafından, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve ikili ilişkilerle diğer Eximbank'lardan destek sağlanması için girişimlerde bulunacak.
Taşımacılık gelişiyor, sırada diğer sektörler var
Komitenin geçen hafta yaptığı toplantıda, Başkan Büyükelçi Ahmet Rıfat Ökçün, "4 Nisan'dan Mayıs sonuna kadar Türkiye'den 8 bin 300 kamyon tarafından Irak'a 167 bin ton yardım malzemesi yollandığını," söyledi.
Ökçün, "Haziran'da ise bu rakamın 220 bin tona ulaşacağı ve taşımacılık sektörünün Haziran sonu itibarıyla 70 milyon doların üzerinde bir gelir elde etmesini beklediklerini" belirtti.
21-23 Haziran arasında Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'nun, Irak'ın yeniden yapılanmasında kimin pay alacağı konusunda belirleyici olması bekleniyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan temsil edecek.
Komite toplantılarında, sivil toplum örgütleri tarafından üyelerine duyurulan öneriler de şekilleniyor.
Komite'nin önerileri
* Irak'a banka kurulması, mevcut bankaların oraya şube açması ya da banka kuracak uluslararası konsorsiyumlarda yer alınması.
* Yap -İşlet ya da Yap -İşlet -Devret modeliyle yatırım yapılması.
* İki ülke arasında ikinci bir gümrük kapısının açılması.
* Irak'la "tercihli ticaret sistemi" oluşturulması için çalışma yürütülmesi.
* Sivil toplum örgütlerinin Irak'a ziyaretlerde bulunarak bürolar açılması.(NK)