Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla gönderilen tezkerede Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının ulusal güvenliği açısından taşıdığı risk ve tehditlerin, gerek nicelik gerekse nitelik bakımından arttığı ifade edildi.
"Diğer taraftan, Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurlarının varlığını sürdürmesi, ülkemizin güvenliğine yönelik doğrudan bir tehdit oluştura gelmektedir. DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin Suriye'nin kuzeyindeki mevcudiyeti devam etmekte, bu terör örgütleri ülkemize yönelik silahlı eylemler ve bombalı intihar saldırıları gerçekleştirmektedir."
30 Ekim 2017'ye kadar uzatma talebi
Tezkerede "TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için sürenin 2 Ekim 2016 tarihinden itibaren 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasını Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim" dendi.
Ne olmuştu?
AKP, Irak’a yönelik operasyon yetkisini ilk olarak 2007’de çıkarmıştı. Bu uygulama altı kez uzatılmıştı. Suriye’ye yönelik sınırötesi operasyon yetkisi ise 2012 yılında kabul edilmiş ve bir defa uzatılmıştı.
2 Ekim 2014’te ise Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete yetki veren tezkere kabul edilmişti. Suriye-Irak tezkeresi için 396 milletvekili oy kullanmış, tezkere 298 oyla kabul edilmişti. Oylamada 98 red oyu kullanılmıştı.
4 Eylül 2015’te Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetki bir yıl süreyle uzatılmıştı. Oylamada Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) evet oyu kullanırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise hayır oyu kullanmıştı. CHP'nin tavrını onaylamayan 20 milletvekili oylamaya katılmamıştı. (NV)