* Fotoğraf: Jaber Abdulkhaleg/AA
Özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde sıkça görülen kum fırtınası, meteorolojik bir doğa olayı olmasına rağmen iklim değişikliği nedeniyle artık dünya genelinde daha sık görülüyor.
15 Mayıs'ta Hindistan'da bugüne dek ölçülen en yüksek sıcaklıktan (49,2 santigrat derece) sonra kum fırtınası gündelik yaşamı olumsuz etkilemişti. Şimdi ise sıra Irak ve Kuveyt'te.
Dust filled the skies over Baghdad, Iraq, on May 23, as a dust storm swept through the region. https://t.co/mlXALFvvdt pic.twitter.com/u5sxTqi1ok
— AccuWeather (@accuweather) May 23, 2022
Uçuşlar iptal
Kuveyt'teki yoğun kum fırtınası nedeniyle Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi uçuşların askıya alındığını açıkladı. Emirlik Kupası finalindeki futbol maçı ertelendi. İdarenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yerel saatle 14.20 itibarı ile uçuşlara kapatıldığı belirtildi.
Sivil Havacılık İdaresi Müdür Yardımcısı İmad el-Celvi, görüş mesafesinin iyileşmesiyle uçuşlara yeniden başlanacağını aktardı.
4 bin kişi hastaneye kaldırıldı
Irak'ta yaşanan yoğun kum fırtınası nedeniyle ise eğitime 1 gün ara verildi, Uluslararası Bağdat Havalimanı ve Necef Havalimanı'ndaki uçuşlar askıya alındı.
Irak'ın batısında dün sabaha karşı başlayan şiddetli kum fırtınası kısa sürede başkent Bağdat ve diğer kentlere yayıldı. Ülkenin birçok bölgesinde etkili olan yoğun kum fırtınası nedeniyle 4 bin kişinin solunum güçlüğü nedeniyle hastaneye kaldırıldığı açıklandı.
Kum fırtınası neden olur?
Kum fırtınası genel olarak kurak veya yarı kurak yerlerde görülen, yaygın meteorolojik bir olay. Kum fırtınası, boranın cephesinin gevşek kumla birlikte tozun uçurulmasıyla ortaya çıkar. Parçacıklar uçurulma ve durdurma ile nakledilir. Bu durum bir yerde toprak erozyonuna, başka bir yerde ise depozisyona neden olur. Kum fırtınası bir başka tanım ile, gevşek kum ve toz tanelerinin rüzgarın etkisi ile yüzeyden kalkarak havaya doğru çıkması.
Sahra Çölü ve Arap Yarımadası çevresinde bulunan kurak topraklar, İran, Hindistan ve Pakistan'dan gelip Umman Denizi'nde biriktirilen katkılar ile havadan inen kum ve toz fırtınaların başlıca kaynağı.
Türkiye'de kum fırtınası
Türkiye'de 2021'de meydana gelen kuvvetli rüzgârların sonucunda kum fırtınası görüldü.
Konya ve Aksaray gibi bölgeler üzerinde meydana gelen kum fırtınası nedeni ile, Aksaray-Adana karayolu trafiğe kapatılmıştı. Konya ve Ankara yolu üzerinde de etkili olan kum fırtınası zincirleme trafik kazalarına neden olmuştu.
Bu sene ise kum fırtınası Şırnak ve ilçelerinde hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Cizre, Silopi, Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerinde etkili olan kum fırtınası nedeniyle görüş mesafesi 100 metreye kadar düştü.
Cudi ve Gabar Dağları da yaşanan kum fırtınası nedeniyle kent merkezinden görünmezken, havada kızıl bir görüntü oluştu.
(TY)