Meclis Genel Kurulu'nda, Kürdistan Özerk Yönetimi'ne sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi.
Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) vekillerin ret oyu verdiği tezkere, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oylarıyla geçti.
Tezkere metninde şu ifadeler yer alıyordu:
"Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve ülkemize yönelik terörist saldırılara son verilmesini sağlamak amacıyla askeri faaliyetlerini başarıyla yürütmekte, siyasi ve diplomatik girişimlerini ve uyarılarını sürdürmektedir."
"Türkiye'ye yönelik olarak devam eden terörist saldırılara ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için TBMM'nin 17 Ekim 2007 tarihli ve 903 sayılı kararıyla Hükümete verilen ve son olarak 5 Ekim 2011 tarihli ve 1005 sayılı Kararı ile bir yıl uzatılan izin süresinin, 17 Ekim 2012 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."
Tartışmalarla geçti
Meclis Haber, tezkerenin kabulü öncesinde Meclis'te tartışmalar yaşandığını yazdı.
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Meclis'in açılışının hemen ardından gündeme gelen konulardan birinin yine "savaş" tezkeresi olduğunu, bunun, adeta her yıl tekrarlanan bir rutin haline geldiğini söyledi.
Buldan, "Meclis'in ilk mesaisini, savaş hazırlıkları için yapmasının hazin olduğunu, akılla izan edilemeyeceğini" savundu.
Devlet tarafından, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" gibi, "hamaset sloganlarıyla" ölüme güzellik katıldığını öne süren Buldan, düşük yoğunluklu savaşın, orta yoğunluklu savaşa dönüştüğünü, savaş harcamalarına ağırlık verildiğini iddia etti.
"Her seferinde 'Kürt kardeşlerim' diyorsun sonra da 'anadilde eğitim hakkı yoktur' diyorsun, inkar ediyorsun, reddediyorsun, gasp ediyorsun. Zalimlik değil de bu yaptığınız ne?"
MHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "TBMM olarak Hükümet'e, terör örgütüyle müzakere etmesi için değil; terörle mücadele etmesi için yetki verdiklerini belirtti.
"Taraf haline getir diye değil, bertaraf et diye veriyoruz. Bu milletin egemenliğini ortadan kaldırmak isteyen, güvenliğimizi ortadan kaldırmak isteyenlere karşı, egemenliğimizi temsil eden Türk bayrağımızın orada hakim olmasını istiyoruz."
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de "2007'den bu yana aldığınız tezkerelerin hangisini kullandınız?" diye sordu. (AS)