Irak Parlamentosu Başbakan Haydar El Abadi'nin kabinesini onayladı.
Başbakan yardımcıları Salih El Mutlak ve Eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari oldu. El Mutlak Sünni, Zebari Kürt.
Eski başbakanlardan İbrahim Caferi dışişleri bakanı, eski başkan yardımcılarından Adel Abdül Mehdi de petrol bakanı oldu.
Kabinede Türkmen sayısı bire indi
Bir önceki Nuri El-Maliki başkanlığındaki kabinede Türkmenlerin üç bakanı vardı; El Abadi kabinesinde sadece bir Türkmen var. Yeni hükümette İnsan Hakları Bakanlığı, Şii Bedir Örgütü’nden Türkmen Muhammed Mehdi Bayatlı’ya verildi.
IŞİD ve petrol
El Abadi yeni kabinede içişleri ve savunma bakanlığı görevlerini şimdilik kendisinin üstleneceğini, bu iki bakanın kim olacağına bir hafta sonra karar vereceğini belirtti.
Parlamentodaki oylamaya 328 milletvekilinden 289'u katıldı. Hükümet programı 177 oyla kabul edildi.
El Abadi öncelikli görevleri olarak Irak Şam İslam devleti (IŞİD) ile mücadeleyi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile merkezi Irak hükümeti arasındaki petrol anlaşmazlığını çözmeyi gösterdi.
Kürtlerin desteği
Yeni hükümetin dışişleri bakanlığı Saddam Hüseyin sonrasında hep olageldiği gibi Kürtlerin olmadı.
Güven oylamasında ne tavır alacakları tartışılan Kürtler kabine oylamasından önce Süleymaniye'de bu konuda bir toplantı yaptıktan sonra kararlarını verdi. Hükümete katılma yönündeki karar açıklanırken, merkezi hükümet ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol ve diğer sorunların çözümü için hükümete üç ay süre verildiği de belirtildi.
Kürt milletvekillerinden Ala Talabani "bir nevi deneme süresi" olarak nitelediği üç ayın sonunda tartışmalı bölgeler, bütçe ve petrol satışıyla ilgili krizler çözülmezse hükümetten ayrılacaklarını söyledi.
Kürtler sekiz aydır ödenmeyen bütçedeki paylarının verilmesini, peşmergelere destek sağlanmasını, petrol ihracı önündeki engellerin kaldırılmasını ve Irak'ın yeni sürecinde anayasaya bağlı kalınmasını istiyor.
Kriz bitti
Hükümetin kurulmasıyla uzun süredir devam eden siyasi kriz sona ermiş oldu. Önceki başbakan Maliki uzun süre yeni hükümeti kurma görevinin kendi hakkı olduğunu savunarak yönetimi bırakmamakta direnmişti.
Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum ise geçen ay Haydar El Abadi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.
Irak’ta yazılı olmayan bir anlaşmaya göre 2003’ten bu yana cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı da Sünnilerden seçiliyor. (YY)