* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Irak'ta Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr yanlıları, dün (30 Temmuz) başkent Bağdat'taki hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak Meclis binasına girdi.
Daha önce de 27 Temmuz'da Yeşil Bölge'yi basarak Meclis binasına giren protestocular, geçici hükümetin görevde olduğu ülkede "Koordinasyon Çerçevesi"nin başbakanlık için önerdiği eski bakan ve eski eyalet valisi Muhammed Şii el-Sudani'nin adaylığına karşı çıkıyor.
Meclis oturumları askıya alındı
Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, eylemler nedeniyle Irak Meclisi'ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu.
Irak resmi ajansı INA'nın aktardığına göre, Meclis Başkanı Halbusi, yazılı açıklamasında, "anlaşmazlıklar ne boyutta olursa olsun çözümün diyalog olduğunu" kaydetti ve tüm siyasi kesimlere "devletin çıkarlarının üstün tutulması gerektiği" çağrısında bulundu.
Bu kapsamda halkın güvenliği, ulusal sorumluluklar ve anayasal haklara dayanarak ikinci bir karara kadar meclis oturumlarının askıya alındığını bildiren Halbusi, göstericilere barışçıl eylem ve devlet malını koruma, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı Mustafa el-Kazımi'ye devlet kurumlarını ve göstericileri korumak için gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in konuyla ilgili açıklaması da Irak Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter hesabından paylaşıldı.
Salih, yaşanan krizin aşılması için "ülkenin güvenlik ve istikrarını sağlamayı, sivil ve toplumsal barışı sağlamlaştırmayı amaçlayan, vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu" söyledi.
Mevcut durumun, "tüm siyasileri büyük bir sınavla karşı karşıya bıraktığını" aktaran Salih, "yolsuzlukla mücadele ve tüm Iraklılara hizmet edecek güçlü bir devletin tesis edilmesi için ciddi bir şekilde çalışmak gerektiğini" belirtti.
Arap Birliği'nden "tansiyonu düşürme" çağrısı
Arap Birliği de konuyla ilgili bir açıklama yaparak Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın Irak'taki olaylara ilişkin değerlendirmesine yer verdi.
Ebu Gayt, Irak'taki siyasi güçleri "fitnenin bir an önce son bulması için çalışma ve tansiyonu düşürme" çağrısı yaparak "işlerin kontrolden çıkmasının Irak'taki hiçbir tarafın çıkarına olmayacağını" kaydetti.
Arap Birliği Genel Sekreterlik Sözcüsü Cemal Rüştü de "Genel Sekreter Ebu Gayt Irak'taki mevcut krizin gidişatını yakından takip ediyor ve tüm tarafların Irak'ın üstün çıkarlarını her türlü kişisel veya partizan çıkarların üstünde tutması çağrısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Sözcü Rüştü ayrıca, diyaloğun mevcut krize siyasi bir çözüm bulmanın tek yolu olduğunu vurguladı.
Protestolarda 125 kişi yaralandı
Öte yandan, Irak Sağlık Bakanlığı Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının düzenlediği gösterilerde yaralananların sayısının 125'e ulaştığını açıkladı.
Açıklamada, "Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlara getirilen yaralı sayısı 100'ü sivil, 25'i asker olmak üzere 125'e ulaştı" ifadesine yer verildi.
Ne olmuştu?
Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.
Sadr'a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.
Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurdu.
Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek için 27 Temmuz 2022'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girdi. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı.
Protestocular, 30 Temmuz'da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis'e girdi. (SD)