Irak’ta 30 Temmuz'dan bu yana Şiilerin dini lideri Mukteda es-Sadr destekçileri tarafından düzenlenen protestoları haberleştirmek için olayları takip eden gazeteciler güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldı.
Televizyon kanalı Al-Mayadeen’in üç çalışanı, parlamento binası ve çevresinden Yeşil Bölgesi olarak adlandırılan alanda gördükleri şiddetle yaralandı.
Güvenlik güçleri Al-Mayadeen’in kameramanı Zaid Khaled Jomaa ile muhabir ve Bağdat büro şefi Abdullah Badran'ın üzerine gaz bombası attı.
Gaz bombalarından biri Badran'ı sırtından, diğeri ise Jomaa'yı sol bacağından vurdu.
لحظة اصابة مدير مكتب قناة الميادين الزميل عبد الله بدران مع المصور الزميل زيد خالد نتيجة قنبلة صوتية ، والحمد لله الاصابات كانت طفيفة بعد المعالجة #العراق pic.twitter.com/rxlRfZzpgK
— محمَّد الفهد (@mohamedalfahad0) July 30, 2022
Kanalın diğer kameramanı Abdullah Saad'ı ise çekim esnasında bir meslektaşına yardım etmeye çalışırken polislerce yere itildi. Saad yere itildiğinde ayak bileğini burktu ve bacağındaki bağları yırttı.
اصابة الزميل عبد الله سعد مصور قناة الميادين نتيجة الاحداث التي شهدها محيط المنطقة الخضراء صباحاً #العراق pic.twitter.com/TR5LuC4KEq
— محمَّد الفهد (@mohamedalfahad0) July 30, 2022
TIKLAYIN - Mukteda es-Sadr yanlıları parlamentoyu bastı
CPJ: Polis, gazetecilere protestoları haber yapma izni vermeli
Sivil toplum örgütleri güvenlik güçlerinin gazetecilere yönelik şiddetini kınarken Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) protestoları izleyen basın mensuplarına güvenli alan açılmasını istedi. Irak makamlarından güvenlik güçlerinin basın mensuplarına saldırıların durdurulmasını talep etti.
CPJ’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika kıdemli araştırmacısı Justin Shilad konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Iraklı yetkililer Bağdat'taki protestoları izleyen gazetecileri korumalı ve ülkedeki siyasi durum hakkında özgürce ve güvenli bir şekilde haber yapmalarına izin vermeli” dedi.
Shilad, Iraklı gazetecilerin yıllardır kamuoyunu bilgilendirmek için olumsuz koşullarda önemli haberler yaptığını belirterek “Yetkililer, gazetecilerin çalışmaya korkmadan devam etmelerini sağlamalı” dedi.
RSF: Gazeteciler öfkenin odağı haline getirilmemeli
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Orta Doğu masası başkanı Sabrina Bennoui ise yaptığı açıklamada "Siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk zamanlarında medya hedef alınmamalı veya popüler öfkenin odağı haline gelmemelidir" dedi.
Bennoui “Yetkilileri ve toplumu basın özgürlüğüne ve gazetecilerin güvenliğine saygı gösterilmesi gereği konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz” dedi.
Irak, RSF’nin 2022 Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke içerisinden 172’inci sırada. RSF’ye göre Irak’ta gazeteciler terörizm, siyasi istikrarsızlık ve protestolar arasında her taraftan tehditlerle karşı karşıya. Gazeteciler ayrıca kendilerini korumakta başarısız olan devletin zayıflığıyla mücadele ediyorlar.
(HA)