Irak ve Suriye’ye yönelik Başbakanlık Tezkeresi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Tezkere TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.
Konuya ilişkin dün akşam saatlerinde açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgili metin tek tezkere halinde Meclis'e gönderildiğini ve oldukça kapsamlı bir metin hazırlandığını söyledi.
Arınç, tezkerede Suriye’de 50’yi, Irak’ta 20’yi aşkın örgüt isminden bahsedildiğini belirtirken şöyle konuştu:
''Bunlar bazen küçük değişikliklerle, bölünmelerle, parçalanmalarla veya son zamanda bir eylem vasıtasıyla konuşulmuş oluyor. Ben kendi adıma sorayım, sizler de kendi adınıza sormuş olun, mesela 'Horasan' diye bir örgütün varlığından sizin haberiniz var mıydı? Böyle bir örgütün ciddi bir tehlike olduğunu siz herhangi bir bilgiye dayalı olarak düşünüyor muydunuz? Hayır, bunun karşılığı bu değildir. Amerikan uçaklarının bombalayacağı ve yok etmeye çalışacağı bir ciddi örgüt var ki karşımızda, bunun ismini biz yeni duyuyoruz. Dolayısıyla terör dendiği zaman, terör örgütü dendiği zaman şiddete, silaha dayalı veya ideolojik kapsamda bir şey gerçekleştirmek üzere şiddet ve silah kullanan örgütlerin isimlerini tek tek saymak yerine, onları tarif etmek çok daha akıllıca bir iş olacaktır. Ben sorunuzun cevabını, tezkerede fazlasıyla bulabileceğinizi düşünüyorum.''
Arınç, tezkerenin kapalı oturumda görüşüleceği konusundaki soruya ise “Şart değildir, ancak başbakan, bakan veya gruplardan herhangi birisi veya en azından şu kadar milletvekili talep ederse, iç tüzüğün galiba 70'inci maddesiydi, kapalı oturum kararı alınabilir, görüşmeler kapalı oturumda yapılır, bitirilirse, bunlar 10 yıl içerisinde tutanakların açıklanması da mümkün olmaz” cevabını verdi.
IŞİD'in terör örgütü listesine alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının olmadığı iddialarına ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı: “30 Eylül 2013 tarihli ve 2013/5428 sayılı bakanlar kurulu kararıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1267, 1988 ve 1989 sayılı kararlarıyla listelenen kişi kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunanların Türkiye'deki mal varlıkları dondurulmuştur. Biz BM Güvenlik Konseyinin bu kapsamda aldığı bütün kararları bugüne kadar uyguladık. Bunun örnekleri Resmi Gazete'de vardır. (ÇT)