Genelkurmay bundan sonra Irak sınırına profesyonel birliklerin konuşlandırılacağını açıkladı.
Basına bilgi veren Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Ferit Güler, bu adımın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı komando tugaylarıyla, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı bir komando tugayını kapsadığını söyledi.
''Burada önemli olan şu, bu birliklerin de operasyonel unsurları profesyonelleşecektir. Örneğin bir komando tugayında bulunan hizmet, destek unsurları, şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, normal yine 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacaktır.''
Güler, komando birliklerinin yüzde 84'ünün profesyonel askerlerden oluştuğunu, ağustosla birlikte tamamının profesyonel olacağını ekledi.
ABD'yle sorun yok
Güler, Gediktepe'deki birliğe yapılan ve dokuz askerin öldüğü saldırıyla ilgili soruları da yanıtladı. Saldıran PKK'li grubun tam sayısının bilinemeyeceğini belirtti. PKK'lilerin sınırı küçük gruplar halinde geçtiğini vurguladı. Ordu yönetimi, sınır geçişlerini tespit edememekle eleştirilmiş; askerlerin termal kamerada gördüğü PKK'lileri çoban ya da hayvan sandığı medyada yer almıştı.
İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Fahri Kır da Amerika Birleşik Devletleri'yle 2007'de başlayan istihbarat paylaşımının sağlıklı olarak sürdüğünü söyledi. İnsansız hava araçlarının da günde 15-16 saat görev yaptığını ancak hava şartlarından etkilenebildiğini ekledi.
Kır, yaylalarda hayvancılık yapan sivillerle PKK'lileri ayrıştırmanın güçlük yarattığını da belirtti.
Üç yıldır gündemde
Genelkurmay 2007'de profesyonel birliklerin kurulacağını açıklamıştı. Mayıs 2008'den itibaren yedek subayların komando birliklerinde görevlendirilmeyeceği; 2009 sonunda da komando birliklerinde er ve erbaş da kalmayacağı belirtilmişti. Ancak süreç henüz tamamlanamadı.
"Terörle mücadele" için Türk Silahlı Kuvvetleri 1992'te uzman çavuş alımına başladı. 1993'te Jandarma Özel Harekat Birliği kuruldu.
Taraf yazarı Lale Kemal'in verdiği bilgilere göre şu anda yaklaşık 6 bin 500 kişiden oluşan, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na, beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis edilen altı komando tugayı bulunuyor.
Buna ek olarak, 1992 yılında başlatılan uzman çavuş alımı ile oluşan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli üç alay büyüklüğünde 1.000 profesyonel asker görev yapıyor.
İkinci büyük NATO ordusu
Türkiye'de askerlik zorunlu. 18 yaşına gelen her erkek askerlik yapmak zorunda. Üniversiteye giden, yüksek öğretime devam edenler bu zorunluluğu belli şartlar altında 37 yaşına kadar erteleyebiliyor.
Er olarak askerlik süresi 15 ay. Yurtdışında üç yıldan fazla çalışanlar belli bir para ödeyerek 21 günlük temel eğitime girebiliyor. Sonuçta her an orduda 730 bin kişi zorunlu askerlik yaparken yaklaşık 220 bin de profesyonel çalışan bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye ABD'den sonra NATO içindeki en büyük ikinci orduya sahip.(EÜ)