* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Mukteda es-Sadr, 30 Temmuz'dan bu yana Irak Meclisi'nde oturma eylemi yapan destekçilerine meclis binasını terk etme çağrısında bulundu.
Anadolu Ajansı (AA) ve Rûdaw'ın aktardığına göre, Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr'a ait ve protestoları yönlendiren sosyal medya hesabından oturma eylemleriyle ilgili bugün (2 Ağustos) açıklama yapıldı.
Buna göre, Bağdat'taki Meclis binasını dolduran Sadr destekçisi protestocular, binayı 72 saat içerisinde boşaltacak ve oturma eylemlerini Meclis binasının önünde ve çevresinde (Yeşil Bölge) sürdürecek.
Sosyal medya hesabından ayrıca 5 Ağustos Cuma günü, yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge ortasında tüm vilayetlerden katılımla cuma namazı kılınması çağrısı yapıldı.
TIKLAYIN - Türkiye'den Irak'a "sağduyu ve itidal" çağrısı
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de Mukteda es-Sadr yanlısı protestoculara eylemlerini sonlandırma çağrısında bulunarak siyasi gruplar arasında ulusal diyalog ve uzlaşının gerekliliğini vurgulamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "sağduyu ve itidal" çağrısı gelmişti.
Daha önce de 27 Temmuz'da Yeşil Bölge'yi basarak Meclis binasına giren protestocular, geçici hükümetin görevde olduğu ülkede "Koordinasyon Çerçevesi"nin başbakanlık için önerdiği eski bakan ve eski eyalet valisi Muhammed Şii el-Sudani'nin adaylığına karşı çıkıyor.
Ne olmuştu?
Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.
Sadr'a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.
Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurdu.
Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek için 27 Temmuz 2022'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girdi. Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı.
Protestocular, 30 Temmuz'da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis'e girdi.
31 Temmuz itibariyle protestolarda 250 kişi yaralanırken 2 Ağustos itibariyle protestocuların Meclis'teki eylemi devam ediyor. (SD)