Gazete, birkaç güne kadar Irak parlamentosunda görüşülecek olan hidrokarbon yasa tasarısının Britanya merkezli BP, Shell ve ABD merkezli Exxon ve Chevron gibi çokuluslu petrol şirketlerinin 30 yıllık sözleşmelerle Irak'ın petrol gelirlerinin büyük bir bölümünü almasına olanak vereceğini yazdı.
Habere göre, petrol şirketleri petrol çıkarma maliyetlerini geri kazanana kadar kârların yüzde 75'ini, bundan sonra da yaklaşık yüzde 20'sini alabilecek. Bu oran, şirketlere sektördeki benzer anlaşmaların sağladığının iki katı kadar avantaj sağlıyor.
Dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi Irak'ın çıkarılmak üzere bekleyen 115 milyar varil petrolü olduğu tahmin ediliyor. Petrol gelirleri, ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 75'ini, devlet gelirlerininse yüzde 95'ini oluşturuyor.
Independent, tasarının ABD yönetiminin tuttuğu danışmanlık şirketi BearingPoint'in yardımıyla hazırlandığını, bu şirketin aynı zamanda Bağdat'taki ABD temsilciliğinde aylarca bir temsilci bulundurduğunu yazdı. Habere göre, taslak metin geçen yılın temmuz ayında ABD hükümetine ve söz konusu şirketlere, eylülde de Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gönderildi. Tasarıya karşı çıkan insan hakları ve çevre savunucusu Greg Muttitt, "geçen ay Ürdün'de 20 Iraklı milletvekiliyle buluştuğunu ve yalnızca birinin taslak metni görmüş olduğunu" gazeteye söyledi.
Irak'ın işgalinden bu yana ABD şirketlerinin ülkeyle ilgili yaptığı sözleşmelerin toplam ederi, yaklaşık 50 milyar dolar.
Britanya Başbakanı Tony Blair, Irak'ın işgali sırasında ABD Dışişleri Bakanı olan Colin Powell, ABD Başkanı George Bush, Irak petrolünün "Irak halkının malı" olduğunu söylemişlerdi. Powell, 10 Temmuz 2003'te, "Irak halkının petrolü ... onların servetidir. Irak'ı petrol için işgal etmedik" demişti. (TK)