Avrupa Sosyal Forumu’nda Ortadoğu’ya dair toplantılar oldukça fazla. Avrupa sosyal hareketleri Ortadoğu’ya barış gelmediği sürece dünyada istikrardan söz etmenin imkansız olduğunu farkındalar.
Cuma günü gerçekleştirilen “Irak’ta ve Afganistan’da işgale son: Savaş, işgal, direniş” başlıklı toplantı da bunlardan biriydi.
İngiltere’den, İsveç’ten, Türkiye’den, Yunanistan’dan, Danimarka’dan ve İtalya’dan katılımcılar Irak ve Afganistan işgallerinden bu yana geçen süreyi değerlendirdiler, bu süreçten sonra yapılması gerekenler konusunda görüşlerini paylaştılar.
İtalya Cobas’tan Piero Bernocchi konuşmasında Avrupa Sosyal Forumunun Irak ve Afganistan halklarıyla dayanışma içinde olduğunu bildirmesi gerekliliğinden söz etti.
Hands off Iraqi Oil/ İngiltere’den Ruth Tanner Irak petrol işçileri sendikasının, Irak petrollerinin satılmasının engellemek için direnişini anlattı ve bu direnişin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Tanner Irak petrollerinin hemen ve koşulsuz Irak halkına devredilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan Yıldız Önen, bundan birkaç hafta önce Irak’ta toplu intihar eden 21 Amerikan askerinden de söz ettiği konuşmasında, işgalin faturasından bahsetti, ardından da savaş karşıtı hareketin bundan beş yıl önce yüz binlerce insanken bugün neden sayının ve direnişin azaldığını sorguladı.
Toplantıya katılanlar arasında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul milletvekili Ufuk Uras, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren ve Küresel BAK Yürütme Kurulu üyesi Kerem Kabadayı da vardı.
“Irak petrolleri hemen Irak halkına devredilmeli”
Forumda Irak işgaliyle ilgili pek çok toplantı yapıldı, daha önce gerçekleştirilen toplantıların sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.
Aralarında Bernard Russel Mahkemesi Yürütme Kurulu’ndan Abdul Ilah-Albayaty ve Dirk Adriaensens, Amerikan International Action Center’dan John Catalinotto, yazar Max Fuller, Irak Dünya Mahkemesi Portekiz ayağından Manuel Raposo ve Cristina Meneses’in de bulunduğu 20’ye yakın imzayla yayınlanan Le Feyt Bildirisi de Irak işgaline karşı Avrupa’nın sesini bir kez daha yükselten metinlerden biri.
Metin, Cuma günü forum katılımcılarıyla paylaşıldı.
25-27 Ağustos tarihleri arasında Fransa’da bir araya gelen Uluslararası İşgal Karşıtı Network üyeleri çağrılarında “Irak işgalinin kesin ve tam olarak hemen sona erdirilmesini ve ırak’ta kalıcı ve sürdürülebilir bir barış ortamı yaratılmasını” istiyorlar.
Le Feyt Bildirisi Irak’ta işgal altında barış, demokrasi ve düzenden söz etmenin imkânsız olduğunu vurguluyor. “Irak direnişi uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde beş yıldır devam ediyor. Irak halkı işgale karşı duruyor. Ancak daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaçları olduğu açık.”
İşgalin Irak petrollerinin hak sahipliği konusunda da sıkıntı yarattığını belirten İşgal Karşıtları, “Uluslararası hukuk ve Irak halkının talepleri doğrultusunda, Irak petrollerinin ve ülkedeki doğal, kültürel ve maddi kaynakların tümünün hâkimiyeti hemen ve koşulsuz Irak halkına devredilmelidir. Irak halkı kendi petrolünü kendi karar vereceği şekilde uluslararası pazarda değerlendirmelidir.”
İşgal Karşıtları Irak yönetimin acilen ve koşulsuz olarak Irak halkına devredilmesini de talep ediyor. “Irak halkı uzun ve koşulsuz barış istiyor. Irak Dünya Mahkemesi’nin 2005 İstanbul sonuç oturumu bildirisi temelinde, barışın koşulları oluşturulmalı, ülkede barış, istikrar ve demokrasi için gerekli adımlar hemen ve koşulsuz atılmalıdır. Irak’da barışı sağlamak basittir, Amerika’nın koşulsuz geri çekilmesi ve Irak direnişinin tanınması.”(ÇM/EÜ)